TRAGOM SAOPĆENJA

Otkrivamo koji vojni objekti u Sarajevu i Kiseljaku su sporni

Više vojnih lokacija OSBiH nije obilježeno u skladu sa Pravilom službe, potvrđeno iz Ministarstva odbrane

Sarajevo: Za Dom OSBiH problematizirano je to što se unutra nalaze spomen obilježja nekim od poginulih pripadnika Armije RBiH.. Arhiv

M. KUKAN

7.6.2019

Nakon što je dodavanjem imena i simbola bivše Vojske Republike Srpske (VRS) oskrnavljena tabla na ulazu u kasarnu Oružanih snaga BiH (OSBiH) na Palama, zbog čega je jučer načelnik Zajedničkog štaba (ZŠ) OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović izdao naređenje da sve lokacije OSBiH budu obilježene u skladu s Pravilom službe i odlukom Predsjedništva BiH, danas je saopćeno i pojašnjenje ministrice odbrane BiH Marine Pendeš.

Vezano za saopćenje Ministarstva odbrane BiH koje se odnosi na zvanično obilježavanje lokacija OSBiH u skladu sa Pravilom službe OSBiH, želimo pojasniti činjenicu da je sistem odbrane BiH identificirao da obilježavanje više lokacija Oružanih snaga BiH (lokacija OS BiH „Miloš Obilić“ Pale, objekt u kojem je smješten ZŠ OSBiH u ulici Bistrik broj 5, i lokacija OSBiH u ulici Zelenih beretki broj 2 – objekt Doma OSBiH i druge...) nije izvršeno u skladu sa tačkama 74. i 75. Pravila službe Oružanih snaga BiH. U vezi s tim, nadležni u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH su naložili poduzimanje mjera i aktivnosti da se obilježja na svim lokacijama OSBiH, određenim Predsjedničkom odlukom o razmještaju i broju lokacija OSBiH, izvrše u skladu sa gore navedenim propisima - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tragom ovog saopćenja "Avaz"  saznaje da za predstavnike Srba, a dijelom, i Hrvata u OSBiH objekt u kojem je smješten Zajednički štab OSBiH u ulici Bistrik broj 5 u Sarajevu sporan zbog ranijih veza i obilježja "Zelenih beretki", kao i da je za Dom OSBiH koji se ranije zvao Dom Armije RBiH, a neformalno i Dom Zlatnih ljiljana, problematizirano je to što se unutra nalaze spomen-obilježja nekim od poginulih pripadnika ARBiH. 

Također, doznajemo da ima i drugih kasarni/vojarni koje nisu spomenute u današnjem saopćenju Ministarstva odbrane BiH, ali itekako imaju sporne nazive poput one u Kiseljaku. nazvane po Mati Lučiću Maturici, ratnom načelniku Štaba brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“. Po njemu je, inače, nazvana paravojna jedinica posebnih namjena „Maturice“, čiji pripadnici su, uz one iz zloglasnih "Apostola", izvršili zločine nad 38 civila sela Stupni Do kod Vareša i šest civila u Varešu. 

Kako saznajemo, ranije je bilo prijedloga da se sve kasarne OSBiH imenuju po gradovima u kojima se nalaze, ali to nije podržano, te su nazivi, kao i pukovi koji su trebali samo da baštine tradiciju bivših entitetskih vojski, postale veliki kamen spoticanja i novi poligon za dizanje političkih tenzija zbog čega su mnogi analitičari mišljenja da je potrebno ući u drugu fazu reforme odbrane u kojoj bi se ove stvari  raščistile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.