SPOROVI

Ko je kriv za neravnu pistu Aerodroma Urije

I dok se čeka puštanje u funkciju, u međuvremenu je pista postala svojevrsna trim-staza koju po cijeli dan koriste brojni građani

Aerodrom „Urije“: Negativno mišljenje Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH

Piše: M. ZGONJANIN

12.6.2019

Gradonačelnik Prijedora  najavio je da bi se zbog neravne piste na Aerodromu Urije, firma “Prijedor-putevi”, koja je izvodila radove, mogla naći na sudu.

Problem je nastao kada su “Prijedor-putevi”, kako je rekao, uveli podizvođača radova koji nije imao profesionalnu nivelacionu letvu za ravnanje gornjeg dijela piste.

700 metara

- Bilo je obećanja da će se taj neravni dio prevući slojem asfalta. Ali, nije, tako da će sve najvjerovatnije završiti na sudu - kazao je Đaković.



Đaković: Uvođenje podizvođača

Bivši predsjednik Aerokluba „Prijedor“ i pilot i kontrolor letenja na banjalučkom Aerodromu Mahovljani Milan Marković kaže da je i nadzor potvrdio da je neravan gornji, površinski sloj piste duge 700 i široke deset metara.

- Pista ne zadovoljava određene članove Pravilnika o letilištima u BiH i zbog toga taj dio površine piste ne može biti ni ceritifikovan - kaže Marković.

S druge strane, iz “Prijedor-puteva” tvrde da se od samog početka gradnje piste izvođač susreo s „nekompletnom projektnom dokumentacijom, koja nije bila na zakonskom nivou potrebnom za izvođenje radova, jer je u pitanju neka vrsta projekta legalizacije“.



Marković: Nije u skladu s Pravilnikom

- A samim tim u projektu nisu postojale geodetske podloge niti tehnički uslovi izvođenja. Imamo informaciju da je opština bez našeg znanja izvršila ispitivanje ravnosti piste i ona je u granicama dozvoljenog standarda - kažu u ovoj firmi.

I dok se čeka puštanje u funkciju, u međuvremenu je pista postala svojevrsna trim-staza koju po cijeli dan koriste brojni Prijedorčani. Po pisti se vozaju biciklima, trče, šetaju…

 

Pistu mnogi Prijedorčani koriste za šetnju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.