ANALIZA

Slijedi li američka ofanziva za deblokadu BiH?

Prva posjeta bila prije mjesec, a u međuvremenu ambasador SAD u BiH održao niz sastanaka u Vašingtonu

Palmer:Dolazi u višednevnu posjetu BiH

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

11.6.2019

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer (Matthew Palmer) dolazi u petak u posjetu BiH, saznaje „Dnevni avaz“ iz diplomatskih izvora.   

 Budući koraci

Ovaj visoki američki zvaničnik u našoj će zemlji boraviti od petka, 14. juna, do srijede, 19. juna. Kako saznajemo, Palmer će prvo posjetiti Banju Luku, gdje će se sastati sa zvaničnicima RS.

Potom dolazi u Sarajevo, gdje će razgovarati s predstavnicima državne vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice. Zanimljivo je da će ovo biti druga posjeta Palmera našoj državi u samo mjesec dana. Prva je bila u maju. Tada su glavna tema bili formiranje vlasti i provedba socioekonomskih reformi.

Očekuje se da će teme i nove Palmerove posjete biti blokada vlasti i put BiH ka NATO-u.

Osim toga, Palmer se prošle sedmice u Vašingtonu sastao s Igorom Crnatkom, ministrom vanjskih poslova BiH, te u razgovoru s njim konstatirao da vlast u BiH treba biti što prije formirana.

Da se radi o pojačanom interesu, ali i angažmanu američke administracije za našu državu, koja je trenutno u potpunoj političkoj blokadi, osim neobično čestih Palmerovih posjeta govori i podatak da je ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) prošle sedmice održao niz sastanaka u Briselu, ali i Vašingtonu, o temi BiH.

Huskić: Drugačiji pristup

Dakle, s obzirom na to da je tema svih sastanaka bila blokada vlasti, samim tim i provedba reformi, može se zaključiti da jači američki angažman ima za cilj upravo rješavanje ovog Gordijevog čvora u koji su upali domaći političari raznim uvjetovanjima.

 Drugačiji pristup

I politički analitičar Adnan Huskić smatra da je u posljednje vrijeme evidentan snažniji interes američke vlade za situaciju u BiH. On, međutim, kaže da posjete visokorangiranih zvaničnika i iz EU i SAD nisu imale nekog posebnog efekta u našoj zemlji.

- Ustvari, ono što nama treba jeste malo drugačiji pristup. Zna se na šta političke elite u BiH reagiraju, zna se kako su naučili raditi i zna se koje vrste pritisaka treba vršiti ako se nešto zaista želi postići. Najiskrenije se nadam da ovaj interes SAD i EU neće ostati na posjetama, nego da će polučiti neki efekt – smatra Huskić.

 Dodika tište sankcije

- Najbolji je način ciljano ići na one osobe koje predstavljaju problem. To su Amerikanci prvi put i uradili s Miloradom Dodikom i pogledajte u šta se Dodik danas pretvorio. Iako će on vjerovatno reći da je to odlazeća administracija, njega itekako tište sankcije SAD i iz tog razloga je konstruktivan, ako ga tako mogu nazvati, u posljednje vrijeme - ocjenjuje Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.