ODLUKE Na dnevnom redu dvije tačke

Stevandić: Nećemo prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma

Oni glasaju samo kada imaju lični interes, a nikako kada mora biti uvažen stav drugog naroda, rekao je

Srna
13.06.2019 13:41

Foto: Arhiv

Predsjedavajući srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjoj Luci da ovaj klub neće prisustvovati sutrašnjoj hitnoj sjednici ovog doma zato što su je inicirali poslanici koji su prvi u BiH prekršili zakone, odnosno nisu dozvolili da bude formirana komisija za izbor predsjedavajućeg novog saziva Vijeća ministara.

- Time je sve blokirano na nivou BiH. Da bi blokada prestala, moraju podnijeti inicijativu za konstituiranje navedene komisije. Nažalost, žele raspravljati o temama o kojima poslanici nisu dobili potrebne informacije i na takav način se ne mogu igrati države i parlamenta - rekao je novinarima Stevandić.

On je istakao da su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvovali u blokiranju BiH jer nisu u zakonskom roku uputili usaglašen prijedlog za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- Oni glasaju samo kada imaju lični interes, a nikako kada mora biti uvažen stav drugog naroda. Pozivam Džaferovića i Komšića da upute prijedlog za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara i da se ovi koji su blokirali BiH usaglase o formiranju komisije za njegov izbor. Time bi mogli da počnemo da radimo - kaže Stevandić.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Stevandić je naveo da je odgovoran ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji se bavi političkim prozivanjem funkcionera RS i Srbije, ali i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ali i oni koju su prvi blokirali BiH.

- On se bavio ovim, umjesto migrantskom krizom i kako na kvalitetniji način da bude utrošeno devet miliona eura koje je EU dostavila BiH za rješavanje ovog problema. Novi saziv Vijeća ministara trebalo bi da formira koordinaciono tijelo koje će se baviti migrantima kako kriza još više ne bi bila produbljena - istakao je Stevandić.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na dnevnom redu su dvije tačke – razmatranje situacije u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i informacije Vijeća ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sazivanje hitne sjednice tražilo je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.

Komentari

NA VRH