MIGRANTSKA KRIZA

Bišćanima prekipjelo, u nedjelju okupljanje

Zabrinjavajući broj narušavanja javnog reda i mira, tuča, napada na građane i policiju...

Bišćani složni: „Grad je naš“

Piše: A. ČENGIĆ

14.6.2019

Konstantno narušavanje javnog reda i mira, desetine tuča, napad na građane i policiju... Alarmantna je situacija posljednjih mjeseci u Krajini, koja je preplavljena migrantima, a koji siju strah među grđanima, ponajviše u Bihaću i Velikoj Kladuši. 

Specijalci na terenu 

Policija je danas imala pune ruke posla. Pretresli su na dvije lokacije u Đačkoj i ulici Hazima Šabanovića. Na te dvije lokacije pronađena su ukupno 282 migranta i svi su prevezeni u prihvatni centar na lokalitetu Vučjak.

U Đačkoj ulici je pronađeno 180 migranata, iako je prva informacija bila da ih je 135. Na drugoj lokaciji, u ulici Hazima Šabanovića u Bihaću pronađena su 102 migranta.

U današnjim akcijama povrijeđena su četvorica policajaca, jedan pripadnik PS Bihać i trojica pripadnika Jedinice za specijalističku podršku. Radi se o lakšim tjelesnim povredama.

Na društvenim mrežama građani iz cijelog Kantona najavili su dolazak na proteste koji će se održati u nedjelju na Gradskom trgu u Bihaću. Kako kažu, sve su više u strahu, ulicama ne hodaju sigurno, a, kako je toplije, migranata je sve više.

- Dijete ne smijem pustiti na ulicu, u park. Izgleda da će ljetni rapust provesti u kući, jer na ulici nije sigurno. Ne želim biti talac u svom gradu - komentar je jedne majke.

Unajmljivanje kuća

Zbog neodgovornih pojedinaca koji unajmljuju kuće od vlasnika, pa ih onda rentaju migrantima, Uprava za inspekcijske poslove USK imala je pune ruke posla. Kako nam je potvrdio Admir Mujanović, sekretar Uprave, u saradnji s policijom, od septembra prošle godine konstantno su na terenu.

Bihać: Migranti prebačeni u prihvatni centar Vučjak

- Od početka ove godine pa do kraja maja, u skladu s nadležnostima i kapacitetom kojim raspolaže, a moram reći da nedostaje inspektora, izvršeno je 312 inspekcijskih nadzora na području Bihaća i Velike Kladuše. Većina nadzora je u Bihaću – rekao je Mujanović.

Riječ građana

O cjelokupnoj situaciji u gradu, ali i nedjeljnom okupljanju pitali smo građane:

Marijana Jurić-Pehlivanović: - U potpunosti podržavam proteste. Ovo je odavno izmaklo kontroli i prešlo svaki prag tolerancije i humanosti. Svaki dan prolazim Đačkom ulicom i strah me. Ne idem više pješice nigdje, do škole sam primorana čak i autom ići, a udaljenost je svega 100 metara.

Emir Vuković: - Podržavam proteste i izlazim u nedjelju na Gradski trg. Situacija je alarmantna. Gradska, kantonalna, federalna i državna vlast je zakazala. Ostavili su građane na cjedilu. Incidenti su svakodnevni, a mi smo svjedoci nemilih događaja od migranata.  

Šerif Muslić: - Tužno je ovo što se dešava nama, Bišćanima. Podržavam okupljanja građana. U stalnom smo strahu, posebno jer je broj migranata nadmašio broj stanovnika u gradu i naseljima u kojima su prihvatni centri. Više se ne možemo slobodno kretati svojim gradom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.