ALARMANTNO

Analiza će otkriti razloge samoubistava u Tešnju

Napravit ćemo početnu analizu kako bi bile utvrđene okolnosti, a potom se sa svim nadležnim institucijama uključiti i vidjeti kako možemo pomoći i reagirati, rekao Huskić

Tešanj: Bolna prošlost, teška sadašnjost

Piše: A. ČENGIĆ - E. Sk.

16.6.2019

Veliki broj samoubistava i tragičnih slučajeva koji su imali smrtni ishod zabrinuli su brojne građane Bosne i Hercegovine, posebno jer su se svi ti slučajevi dogodili u veoma kratkom periodu.

Alarmantan podatak dolazi iz općine Tešanj, gdje je od početka ove godine čak osam građana diglo ruku na sebe.

Skok u bunar

Posljednji slučaj desio se u utorak, u naselju Trepče, kada je 31-godišnja žena samoubistvo izvršila skokom u bunar. Zbog čega se odlučila na ovaj korak, nije poznato.

Nakon ovog slučaja na Facebook profilu oglasio se i načelnik Tešnja Suad Huskić.

- Da je jedno, bilo bi previše. Žao mi je naših sugrađana i njihovih porodica! Očito se srećemo s teretima bolne prošlosti i teške sadašnjosti. Društvo i sistem su "oboljeli", posljedice su iz dana u dan sve veće i sve teže“ – napisao je Huskić.


Huskić: Da je jedno, bilo bi previše

U izjavi za „Avaz“ rekao je da su već održani sastanci s policijom i centrom za socijalni rad.

- Razmotrit ćemo sve slučajeve, analizirati, a potom s nadležnim institucijama vidjeti kako možemo pomoći i reagirati. Već u prvoj analizi se vidi da je lani bilo oko 400 samoubistava u cijeloj BiH. Nažalost, sada smo u situaciji da moramo raditi poređenja, vidjeti šta se dešava u Tešnju - rekao je Huskić.

Psihički problemi

U Općoj bolnici Tešanj početkom maja samoubistvo skokom kroz prozor s četvrtog sprata počinio je 70-godišnji I. S. iz Piljužica kod Tešnja. Riječ je o pacijentu koji je imao psihičkih problema.

Mjesec ranije, u mjestu Kalošević osoba M. B. počinila je samoubistvo upucavši se iz automatske puške.

TK: Djevojka skočila u smrt

U Tuzlanskom kantonu prošle su godine crne statistike zabilježile čak 47 samoubistava, u Tuzli 14, Lukavcu 11, Gradačcu devet, Gračanici i Kalesiji po tri...

Posljednje samoubistvo počinila je 19-godišnja djevojka, koja je u smrt skočila sa 22. sprata hotela „Mellain“ u Tuzli.

Najčešći način počinjenja samoubistva je vješanjem, čak 32 slučaja, pucanjem iz vatrenog oružja (6), skokom s visine (4) te trovanjem otrovnim sredstvima, utapanjem u vodi, klanjem, samospaljivanjem i nanošenjem povreda oštrim predmetom.

Iz Uprave policije TK ističu da se u najviše slučajeva radilo o teško bolesnim osobama.

No, stručnjaci upozoravaju da motivi za samoubistvo mogu biti nedavne smrti bliskih osoba, razvod, gubitak samopoštovanja...

Brojke

 218 samoubistava lani je izvršeno u FBiH

 47 u Tuzlanskom kantonu

 69 u Srednjobosanskom

 35 u Zeničko-dobojskom

 26 u Hercegovačko-neretvanskom...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.