AKTUELNO Poslije jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH

Nakon razgovora Dodika s ambasadorima Kvinte: Vlada RS povlači zakon o rezervnom sastavu policije

V. D.
20.06.2019 17:12

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su jučer s ambasadorima zemalja Kvinte, a jedna od tema tog razgovara bila je i uvođenje rezervnog sastava policije u RS, čije najave izazivaju oštre reakcije javnosti u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj zajednici. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarat će s vlastima u RS o mogućnostima povlačenja izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji predviđa uvođenje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

Ambasadori SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarali su s Dodikom o spornim izmjenama tog zakona. Dodik je rekao da će o toj temi razgovarati s vlastima u Republici Srpskoj te detaljno se informirati o daljnjoj proceduri.

Vlast u Republici Srpskoj, predvođena Dodikovim SNSD-om, izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS pravdaju potrebom podizanja nivoa sigurnosti zbog povećanog priliva migranata, dok opozicija u ovom bosanskohercegovačkom entitetu na to gleda kao na davanje većih ovlaštenja policiji i zastrašivanje građana, a svoju zabrinutost zbog ovog zakona ranije su iskazale i međunarodne institucije i strane ambasade.

Rezervni sastav policije RS trebalo bi činiti 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što znači da bi RS mogla dobiti oko hiljadu novih policajaca. U Federaciji BiH pokrenuli su proceduru izmjena zakona kako bi i policija u tom bh. entitetu dobila rezervni sastav.

Komentari

NA VRH