PRAVOSUĐE

Naredne sedmice dvije presude za zločine u Prijedoru

Sud BiH. Arhiv

I.K./Avaz.ba

21.6.2019

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će izreći prvostepenu presudu Sretku Paviću kojeg optužnica tereti za ubistvo pet civila u mjestu Rizvanovići kod Prijedora, u julu 1992. godine. 

Pavić je optužen da je kao pripadnik Volarske čete, koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u drugoj polovini jula 1992. godine odveo pet civila – Mustafu, Džemku, Faudina, Edina i Šefku Čaušević – na punkt u Rizvanoviće, zatvorio ih, a potom ubio.

Za četvrtak, 27. juna zakazano je izricanje prvostepene presude Bori Milojici i Želisavu Riviću, bivšim pripadnicima Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade VRS-a, koji su optuženi za ubistva civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine u Prijedoru.

U utorak je planiran početak suđenja Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Čosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću zbog zločina počinjenog 1992. godine na više lokacija na području Lukavca.

Tužilaštvo ih tereti za ratne zločine počinjene nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okoline.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjenje u Sarajevu, Srebrenici, Orašju, Bosanskom Novom i Rogatici, prenosi BIRN. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.