SAOPĆENJE "Kukavičija jaja" u pravosuđu

Ako je tačno, onda je skandalozno: Jukić žestoko uzvratila kolegama Periću i Blagojeviću

Da li nas konformizam i ovisnost guraju u sve dublji glib

Sl. M. / Avaz.ba
22.06.2019 18:00

Branko Perić, Ružica Jukić i Milan Blagojević

Foto: Avaz.ba

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Ružica Jukić odgovorila je danas saopćenjem na, kako je navela, optužbe kolega sudija Branka Perića i Milana Blagojevića, izrečene u emisijama "Kontekst", na Al Jazeera Balkans televiziji, emitirane u utorak i srijedu, 18. i 19. juna.

- Sudac Milan Blagojević trenutno obnaša funkciju suca u Okružnom sudu Banja Luka. Vrlo često krši Etički kodeks sudaca, na način da komentira disciplinske postupke koji su u toku, kao i sudske postupke prilikom izdvajanja mišljenja, koje mišljenje treba da ostane tajna za javnost, zapakirana u omotu, jer vijećanje i glasanje nije javni postupak - navela je Jukić.

Ona je navela i kako je Blagojević "postao veliki miljenik pojedinih medija u Federaciji Bosne i Hercegovine" otkako je počeo kritizirati VSTV, odnosno njegovo rukovodstvo. Jukić ističe da je "posljednji u nizu ispada" njegova izjava da su "prvostepena i drugostepena disciplinska komisija zloupotrijebile ovlasti, te da isto ulazi u sferu kaznenog djela zbog odluka koje su donijele".

- Suče Milane, ako je i od Vas, previše je!!! Neki će reći da opet branim predsjednika Milana. Ne, ne branim ja predsjednika Milana, nego branim svoju nezavisnost u odlučivanju od svih nasrtaja jer je zakonom utvrđeno da su jedino disciplinske komisije ovlaštene da odlučuju po disciplinskim tužbama. Branim svoje pravo na pozivanje zakonskih odredbi, kao i tumačenje istih, iznesenim u odlukama koje ja donosim. U suprotnom odlučuje ulica i imamo anarhiju - navela je Jukić.

Alkoholičar i nasilnik

Ona je istakla i kako je važno znati šta se desilo u vrijeme reforme pravosuđa i zašto je sudac Blagojević podnio ostavku, kao i ko su "moralni" nosioci pravosuđa, koji se, skoro svakodnevno, pojavljuju u medijima, da "drže lekcije VSTV-u".

- Naime, sudac Blagojević je radio u Osnovnom sudu Doboj. Tada je imao djevojku S. K., koja je bila radnica u računovodstvu tog suda, te ju je jednog dana u računovodstvu pred svim radnicima i strankama ošamario. Zatim je u više navrata u alkoholiziranom stanju pravio ispade zbog čega je, po sugestiji tadašnjeg predsjednika Suda, podnio ostavku, a to se sve to dešavalo u vrijeme započinjanja reforme pravosudnog sistema - navela je Jukić.

Ona je istakla i da je Blagojević postupao u jednom predmetu kao sudac, te "nakon što je donio osuđujuću presudu protiv policijskih službenika CJB-a Doboj u jednom od ugostiteljskih objekata, ponovo u alkoholiziranom stanju,  demolirao isti objekt", zbog čega je, tvrdi Jukić, uhapšen, a protiv njega je podnesena i krivična prijava.

- Nakon svega navedenog te nakon što nije prošao provjere reforme pravosuđa jer je prije provjere dao ostavku, ponovo ga vraća u pravosuđe jedan od ranijih saziva VSTV-a, stvarajući  tako težak ambijent za rad u pravosuđu, a također stavljajući teret postojećem sazivu VSTV-a da bude odgovoran za nosioce pravosuđa, koje faktički ovaj saziv Vijeća nije postavio na funkcije - tvrdi Jukić.

Potpredsjednica VSTV-a u saopćenju je pozvala "nezavisne novinare" da istraže ovaj slučaj i obavijeste javnost o istinitosti njenih navoda. 

- Da li je istina ovo što sam iznijela, jer su nas upravo mediji izvještavali o gore navedenom na samom početku reforme pravosuđa, te da provjere kako je završila krivična prijava protiv suca Blagojevića - stoji u saopćenju potpredsjednice VSTV-a.

Perić s Kreso ostvario svoj san

Kada je riječ o Branku Periću, Jukić je upitala "šta reći za prvog predsjednika VSTV-a, kojeg su prozivali mediji i zbog predmeta "Miće", jer je tada bio postupajući tužilac u tom predmetu.

- Došao je u VSTV kao tužilac Osnovnog javnog tužilaštva Teslić. Pozvao ga je OHR, kako kolega kaže, u jednoj emisiji i on je postao predsjednik VSTV-a. Odmah nakon što je postavljen na funkciju predsjednika VSTV-a, krenuo je u ostvarivanje svoga cilja, tj. svoju promociju na neku višu sudsku instancu - piše Jukić.

U saopćenju navodi i kako Perić na taj način "ostvaruje svoj san da sebe i Meddžidu Kreso imenuje u Sud BiH.

- Meddžidu Kreso dva puta imenuje za jedan dan ili bolje reći za nekoliko sati, i to je prvo imenuje za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, pa onda za nekoliko sati za predsjednicu Suda. Nakon toga zapošljava svoju tadašnju suprugu Zdravku u JKP "Pokop" prosektura Bare u vrijeme direktora Nuke Grebovića, koji je prijatelj bivše predsjednice Meddžide Kreso, a nakon toga bivša predsjednica Meddžida Kreso zapošljava  njegovu pastorku S. P. gdje i danas radi. Dakle, sve koristeći svoj službeni položaj - ističe Jukić.

Ona je navela i da je Perić, za vrijeme dok je bio predsjednik VSTV-a, između ostalih zloupotreba, imenovao i jednu sutkinju na mjesto općinskog suca, koja je u vrijeme imenovanja imala samo dvije godine staža nakon položenog pravosudnog ispita, iako zakon propisuje da mora imati najmanje tri godine provedene na radu, na pravnim poslovima, nakon položenog pravosudnog ispita.

- Za vrijeme mandata suca Branka Perića kao predsjednika VSTV-a sjednice nisu bile otvorene za javnost, niti je postojao pravilnik o sukobu interesa. Sudac Branko Perić je imao prosječne ocjene u svom radu iako radi na najjednostavnijem referatu, tj. na potvrđivanju optužnica. Kada se kandidirao za poziciju predsjednika Suda BiH, imao je ocjenu 3, za sve tri godine rada i bio je na posljednjem mjestu na rang-listi, pa zbog toga nije mogao proći - navedeno je u saopćenju.

Ona dalje ističe da se Perić, nakon toga, ponovo udružuje s Kreso, "koja je također tada imala svog favorita za tu funkciju i postaju najveći kritičari VSTV-a". Jukić tvrdi i da su Perić i Kreso imali stalne uspone i padove u svojim odnosima, od onih prijateljskih pa do teških optužbi, međusobno upućenih jednog prema drugome, a što su propratili i mediji i disciplinski tužilac.

- Sudac Branko Perić ne poštuje ni Sud u Hagu, ni presude donesene od Haškog tribunala, a niti sud u kojem radi. Komentira razne predmete koji su u toku. Kada se ponovo kandidirao za člana VSTV-a u januaru 2018. godine, nisu ga podržale kolege u Sudu, jer je dobio samo neznatan broj glasova u odnosu na njegovog protukandidata, a prethodno je na općoj sjednici bivša predsjednica Meddžida Kreso pozivala suce javno da glasuju za suca Perića - ističe Jukić.

Ona je navela i kako sudac Perić "nije naučio jednu osnovnu stvar", a to je da je neovisnost sudaca, neovisnost od svakoga, samo ne od zakona, Ustava i Evropske konvencije o osnovnim ljudskim slobodama i pravima.

- Da je naučio šta je neovisnost, ne bi u emisiji rekao da je nebuloza to što sam izjavila da postoje "staklene" i "gumene" sobe, nego bi kao neovisan sudac rekao da to treba utvrditi nadležni organ jer se koleginica Jukić poziva na dokaze - saopćila je potpredsjednica VSTV-a.

Ona je navela da to što je neka strana zemlja finansijski pomogla pravosuđe "ne znači da se može miješati" u sudske postupke i odluke o imenovanju.

- Pomažu nam i naše vlade, ali presuđujemo u korist onih na čijoj je strani zakon, a ne u korist Vlade kada se ista pojavi kao stranka u postupku. Ma, zna sudac Perić i za "staklenu" i za "gumenu sobu", jer to je javna tajna, samo sam se ja usudila da to javno objavim. Zaboravlja sudac Perić da je i on sam  javno "napadao" strane ambasade kada su dolazili u Sud BiH na sastanak kod predsjednika Ranka Debeveca - istakla je Jukić, završivši obimno saopćenje rečenicom - "Da li nas konformizam i ovisnost gura u sve dublji glib?"

Komentari

NA VRH