PODACI Incidenti sve učestaliji

Za 16 mjeseci 68 napada na policajce u RS

Razlozi i povodi okršaja su bili prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, hapšenja, kontrole i reguliranja saobraćaja, legitimiranja...

Fena
24.06.2019 11:19

Policijski službenici

Foto: Arhiv

Banjalučka policija uhapsila je muškarca čiji su inicijali D. K. nakon prijave da je verbalno, a potom i fizički napao policijskog službenika koji nije bio na dužnosti.

Slučaj napada se dogodio 22. juna u večernjim satima, saopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.

O svemu je obaviješten dežurni sudija za prekršaje Osnovnog suda Banja Luka, koji se izjasnio da se u konkretnom slučaju radi o prekršajima vrijeđanje, ugrožavanje sigurnosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu te tuča i fizički napad.

U RS su u 2018. godini evidentirana 53 napada na policijske službenike (18 više u odnosu na 2017.), u kojima je jedan policijski službenik teže i 50 lakše povrijeđeno.

Podaci entitetske policije pokazuju da je u periodu januar – april ove godine evidentirano 15 napada na policijske službenike (za jedan napad više u odnosu na isti period lani) u kojima je jedan policijski službenik smrtno stradao i 15 zadobilo lake povrede.

Razlozi i povodi napada na policijske službenike su bili prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, hapšenja, kontrole i reguliranja saobraćaja, legitimiranja...

Najčešće mjesto napada na policijske službenike su bili trgovi i ulice.

Komentari

NA VRH