SARAJEVO

Pionirska dolina dobila nove stanovnike

Avaz.ba

24.6.2019

Novi stanovnici Pionirske doline - Avaz
Novi stanovnici Pionirske doline - Avaz
Novi stanovnici Pionirske doline - Avaz
Novi stanovnici Pionirske doline - Avaz
Novi stanovnici Pionirske doline - Avaz
+4

Pionirska dolina u Sarajevu, večeras je dobila nove stanovnike. Američki bizon, berberske ovce, mare i rakuni stigli su iz Beograda.

Predvodnik novih stanara sarajevskog zoološkog vrta je mladi američki bizon, težak nešto manje od 500 kg.

Naime, ova pošiljka iz glavnog grada Srbije rezultat je prijateljske, vrlo uspješne saradnje dva zoološka vrta, a beogradski zoo vrt se osim stručne pomoći i podrške trudi i novim životinjskim vrstama obogatiti sarajevski rekreativo-zabavni centar.

Oba zoološka vrta u kandidatskom su statusu Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija (EAZA), koja omogućava razmjenu životinja i međusobnu razvojnu podršku.

Novom, pošiljkom, koja je jutros iz Beograda krenula put Sarajeva, naša "Pionirska dolina" postala je bogatija za dvije nove životinjske vrste.

Američki bizon, mužjak, star tek nekoliko godina nova je vrsta i do sada nije bio poznat posjetiocima sarajevske zelene oaze. Inače se radi o ugroženoj životinjskoj vrsti, koja osim u zoološkom vrtovima Evrope, jedino se može vidjeti u rezervatima u Sjevernoj Americi. U Americi njihova porodica broji tek nešto više od 1.000 životinja, jer je u 19. i 20. vijeku gotovo istrijebljena lovom zbog mesa i krzna.

Nova životinjska vrsta "Pionirske doline" od sada je i berberska ovca, a sa Kalimegdana u "Pionirsku dolinu" došla su nam dva prekrasna para.

Mala, preslatka mara sarajevskog zoološkog vrta upravo je dobila i novo društvo, četiri beogradske koje su zajedno doputovale u svoj novi sarajevski dom.

Poklon beogradskog zoološkog vrta je i četveročlana porodica američkih rakuna koju su se već pridružili svojim rođacima u Sarajevu.

Za sve životinje, čiji smještaj u nove domove je upravo završen, već su spremne čekale, rekonstruisane nastambe pored Koševskog potoka.

Zakonska obaveza je da životinje u narednih dana u Pionirskoj dolini prođu i karantinski tretman, mada će one već od sutra biti vidljive posjetiocima u dvorištima svojih novih domova.

Zvaničnu primopredaju novog, prijateljskog poklona iz Beograda predstavnicima preduzeća Park i Pionirskoj dolini obavili su predstavnici Zoološkog vrta grada Beograda, a zajednički je propraćen proces smještaja životinja u nastambe.

Prijatelji iz Beograda na licu mjesta su se upoznali i sa radom našeg zoološkog vrta. Kolege iz Zoo vrta Beograda su pohvalile rad i razvoj "Pionirske doline", a donacija životinja bila je i prilika za pripremu novih planova i projekata koje će ova dva zoološka vrta realizirati u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.