SREBRENICA

Džamija na lijevoj obali Perućca do jeseni će dobiti krov

Menadžment Nacionalnog parka „Drina“ nije imao tačnu informaciji o lokaciji džamije te je nastao spor, koji je brzo riješen

Temelji džamije u Klotjevcu. Avaz

S. SMAJLOVIĆ

26.6.2019

Kada je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica u Klotjevcu, na lijevoj obali jezera Perućac, Hidroelektrane Bajina Bašta – Srbija, počela obnova u minulom ratu porušene džamije, pojavili su se problemi s njenom gradnjom.

Povučena zabrana

Nedovoljno upućen menadžment Nacionalnog parka (NP) „Drina“ iz Srebrenice uputio je resornom ministarstvu Vlade Republike Srpske zahtjev za zabranu obnove klotjevačke džamije u srcu parka. Salih Salihović, predsjednik Građevinskog odbora za obnovu džamije u Klotjevcu, za „Avaz“ kaže da je menadžment NP „Drina“ imao netačnu informaciju o lokaciji džamije.

- Uprkos prikupljenoj potrebnoj dokumentaciji o obnovi džamije na vjekovnim temeljima, oni su imali informaciju da se džamija gradi na lokalitetu postojeće zgrade četverorazredne škole u Klotjevcu. Kada su se uvjerili da se džamija gradi na istim temeljima i gabaritima, brzo su povukli zahtjev za zabranu - pojasnio nam je Salihović.

Salihović: Pokrenuo inicijativu za obnovu. Avaz

On je iz rodnog Klotjevca otišao kada je imao 13 godina. Do početka rata živio je u Njemačkoj, a nakon toga u Sarajevu. Posredstvom MIZ Srebrenica, lično je pokrenuo inicijativu za obnovu džamije u tom selu.

Građevinska dozvola

Pripala mu je čast da bude predsjednik Građevinskog odbora i, kako kaže, zahvaljujući dobrim ljudima i svojim poznanicima, postavljeni su temelji, a pristiglo je dosta materijala da džamija do jeseni bude ukrovljena.

Radomir Pavlović, direktor NP „Drina“, tvrdi da nije bilo govora o zabrani obnove te džamije. Upravni odbor NP-a donio je odluku da se džamija može obnoviti i proslijedio je Odjeljenju za urbanizam, stambenu djelatnost i komunalne poslove Općine Srebrenica kako bi MIZ Srebrenica mogao nesmetano dobiti građevinsku dozvolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.