ISTRAŽUJEMO Troškovi života tri puta viši od mjesečnih primanja

Prosječne plaće rastu samo u statistikama

Plaća nije dovoljna da pokrije ni trećinu potreba, s obzirom na to da potrošačka korpa iznosi 1.894 KM

A. NUHANOVIĆ – M. RENER-SMAJLOVIĆ
26.06.2019 20:30

Prosječna plaća za 10 godina porasla za 100 KM, a potrošačka korpa za 500

Foto: M. Tabaković

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini u proteklih deset godina povećana je za manje od 100 maraka, a potrošačka korpa za skoro 500 KM! Stoga su ohrabrujuće najave da će u bh. entitetu RS prosječna plaća prvi put premašiti 900 maraka te da bi ona mogla rasti i na više od 1.000 KM primjenom novog Zakona o poticajima privredi, koji stupa na snagu 1. jula.  

Problem je, međutim, to što prosječne plaće rastu samo u statistikama, jer radnici i njihove porodice i dalje žive isto ili gore, jer troškovi života drastično rastu.

Rast troškova

No, sindikalisti upozoravaju da prosječna plaća nije dovoljna da pokrije ni trećinu potreba domaćinstva, s obzirom na to da potrošačka korpa iznosi 1.894 KM.

S druge strane, u Federaciji BiH prosječna mjesečna zarada je 915 KM. No, veliki je problem što na hiljade radnika zaposlenih na građevini, u trgovini i ugostiteljstvu radi za 500 KM zato što nije definirana minimalna plaća. Tome treba dodati i da je potrošačka korpa čak 2.074 KM. 

- Tražimo da minimalna plaća bude 630 KM, bez toplog obroka, prijevoza i regresa. Da je tako, prosječna bi bila dva puta toliko, dakle premašila bi 1.200 maraka. Međutim, Vlada FBiH nije ispoštovala ni zaduženje koje joj je dao Parlament da sazove sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća i definira minimalac. Da jeste, mi bismo u septembru imali prosječnu plaću višu od 1.000 KM - istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On tvrdi da radnici u BiH ne mogu živjeti od svog rada, jer je potrošačka korpa tri puta viša od prosječne plaće.    Da je položaj radnika u našoj zemlji nezavidan, slaže se i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.  

Komentirajući najave da će u RS plaće porasti, Smailbegović navodi da je u manjem bh. entitetu različit sistem obračuna, jer su im topli obrok, regres i prijevoz neoporezivi te im ove naknade ulaze u iznos plaće.

Uplaćeni doprinosi  

- Što je u RS 900, u FBiH je 1.100 KM. Ali, pozitivno je da pripremaju poticaje privredi. Država će im vratiti do 70 posto uplaćenih doprinosa i time potaknuti povećanje plaća. No, opasnost je da taj poticaj bude kratkoročan, a kad se jednom poveća plaća, ne može se smanjiti. Takvo je iskustvo – rekao je Smailbegović.

Gdje su najniže plaće 

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, kazala je za „Avaz“ da su najniže plaće u građevinarstvu i uslugama. Međutim, tvrdi da i u trgovini iznosi nepunih 700 KM prosječno.  

Brojke

916 KM neto plaća u FBiH  

903 KM neto plaća u RS

2.074 KM visina potrošačke korpe u FBiH  

1.894 KM visina potrošačke korpe u RS

Tagovi

Plaća BiH

Komentari

NA VRH