ISTRAGE

{Saznajemo}: Interpol, prema zahtjevu Suda BiH, raspisao potjernicu za Adisom Abazom

Zbog krivičnog djela neovlašteni promet opojnih droga

Zeničanin Adis Abaz. Arhiv

M. AŠČIĆ

28.6.2019

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je, prema naredbi Suda BiH,  potjernicu za 39–godišnjim Zeničaninom Adisom Abazom, koji je prije osam dana uhapšen u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Potjernica je raspisana zbog krivičnog djela neovlašteni promet opojnih droga, za što je Tužilaštvo BiH Abaza optužilo u martu ove godine. No, nekoliko mjeseci ranije on je pobjegao iz naše države preko granice u Njemačku, gdje se krio svih ovih mjeseci. Uhapšen je po potjernici belgijske policije zbog sumnje u nezakonit promet naoružanjem, zbog čega ga ova država sada i potražuje.

Abaz je, kako smo i objavili, švercer vojne opreme i naoružanja, a dovodi se u vezu da je teroristima koji su u Parizu ubili 150 ljudi prodao kalašnjikove. Na jednoj od pušaka nađen je njegov otisak. On je bio glavni trgovac oružjem u ruti iz BiH preko Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije.

Inače, njemačka policija zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine zvanično vodi istragu protiv trojice državljana Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni u dva odvojena slučaja u Drezdenu.

Osim Zeničanina Adisa Abaza, koji je, kako smo i objavili, uhapšen prije osam dana zbog sumnje na poticanje na terorističke aktivnosti, istraga se navodno vodi i protiv bh. državljana koji su uhapšeni u februaru u Drezdenu u automobilu punom ručnih bombi. 

Ova dva slučaja su itekako povezana i na osnovu hapšenja ovih državljana BiH njemačke vlasti su sklopile mozaik o trgovini oružjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.