BOSANSKA GRADIŠKA

Iako je lovac, lisica mu odnese sve piliće

Njegovi prijatelji kažu da su Bogdanove lovačke zgode bolje od pravih lovačkih priča i da ih ne treba izmišljati

Lovac Bogdan Gvozden (desno) s pilićima. Avaz

B. GRGIĆ

29.6.2019

Bogdan Gvozden, jedan od najiskusnijih lovaca iz Laminaca, velikog sela u Lijevče polju, požalio se prijateljima da mu je lisica odnijela skoro sve piliće i kokoši. Iako je lovac, Bogdan kaže da ga lisica svaki put nadmudri.

- Jedanput nisam uspio napuniti pušku na vrijeme, drugi put sam je promašio od uzbuđenja, a prije dva dana upravo naiđe komšinica preko bašte, tako da nisam smio pucati, da ne bih ranio komšinicu - žali se Bogdan.

Njegovi prijatelji kažu da su Bogdanove lovačke zgode bolje od pravih lovačkih priča i da ih ne treba izmišljati. Smatraju ga „najvećim uzgajivačem lisica“.

- Lisice su najsigurnije u njegovoj blizini. Znaju da ima dosta živine i da je Bogdan neprecizan. Skoro da se i ne obaziru na pucnje iz stare dvocijevke - kaže komšija Mirko Subotić.

Inače, domaći jednodnevni pilići na bosanskogradiškoj pijaci koštaju 1,50 maraka po komadu i postali su pravi hit.

- Imam odlične kvočke, odjednom se raskvoca njih nekoliko, pa u jednom turnusu imam i po 50 pilića. Naravno, ništa ne bi valjalo da nije dobrog pijetla, koji nas rano budi i bolje čuva koke od lovca Bogdana - kaže Đuja Raković iz sela Mašići u Lijevče polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.