DNEVNIK

Zašto je sastanak s “Glencoreom” trebao biti dan D

Najbolje me opuštaju djeca i supruga. S djecom zaboravim na sve probleme

Džindić: Kako stići sve na vrijeme. Arhiv

Avaz.ba

29.6.2019

Subota, 22. juni

Konačno odmor sa porodicom

Konačno slobodan dan. Prvi je dan vikenda. Sa porodicom sam obišao izletište Skakavac - čak 14 kilometara pješačenja kroz prirodu. Druženje sa najmilijima ništa ne može zamijeniti. Trudimo se da svaki slobodan trenutak koristimo najbolje što možemo. Djeca su sretna, a ja punim baterije za nove radne pobjede.


 Nedjelja, 23. juni

Posjeta roditeljima pa pregled izvještaja

Doručak u krugu porodice, a zatim obilazim roditelje. Ali, nedjelja je, nemam previše vremena za odmor. Već počinjem pripreme za narednu sedmicu s obzirom na to da su termini sastanaka unaprijed definirani. Pregledam revizorske izvještaje i telefonski dogovaram s akterima sastanke o dostignutim rješenjima.


Ponedjeljak, 24. juni

Kako pomoći “Aluminiju”

Ustao sam u šest sati i počeo sa pripremama za predstojeći radni dan, za koji već imam dogovorene sastanke u kabinetu. Uvidom u dnevne obaveze prvi sastanak/kolegij počinje u 9 sati, a posljednji u 16 sati te prije toga imam vremena za potpisivanje pristigle pošte.

Napravio sam poslije prvog sastanka kratku pauzu u obližnjem restoranu i nastavio s radom. Imao sam i sastanak s Upravom “Elektroprivrede” u vezi sa modalitetima saradnje ili podrške “Aluminiju”. Nakon sjednice Zastupničkog doma, obavio sam i sastanak s direktorima namjenske industrije i sindikata.

Nakon niza sastanaka, kod kuće sam oko 18 sati. Čekali su me djeca i supruga. Poslije večere, proveli smo vrijeme u dvorištu naše porodične kuće. Vrijeme s njima uvijek brzo prolazi i već se spustio mrak, koji mi predstavlja nagovještaj sljedećeg radnog dana.


Utorak, 25. juni

Brojni sastanci i obaveze

Jutro je, osam sati. Već sam na sastanku sa predstavnicima transportnih kompanija. Poslije sastanka, počeo sam pripreme za sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja počinje u 12 sati. Brojne su obaveze, sastanci, pozivi, pregovori. Pokušavam sve stići na vrijeme.

Još jedan radni dan prošao je burno pa sam željno iščekivao opuštanje u porodičnoj atmosferi. Najbolje me opuštaju djeca i supruga. S djecom zaboravim na sve probleme.


Srijeda, 26. juni

Hiljadu radnih mjesta u pitanju

Vozim na posao i razmišljam o težini današnjeg sastanka sa predstavnicima kompanije “Aluminij” Mostar, predstavnicima “Glencorea” i pitam se kako iznaći rješenje za uposlene ove kompanije. Na hiljade je radnih mjesta u pitanju.

Već u 8.30 sati počinjem sastanak sa predstavnicima Sindikata “Arcelor Mittala” iz Zenice i Sindikata metalaca FBiH, koji, na obostrano zadovoljstvo, brzo i uspješno završavamo. Između sastanaka obavljam redovne aktivnosti i odgovaram na brojne poslovne pozive. Poslije sastanka sa predstavnicima “Aluminija” i pres-konferencije, razgovaram i s radnicima Konfekcije “Borac” Banovići i Samostalnim sindikatom Tuzla.

Pronalazimo rješenje za njihovu problematiku. Radi se o procesu uvezivanja staža za radnike, koji ne mogu ostvariti pravo na penziju zbog neuplaćenih poreza i doprinosa u prethodnom periodu. Svi zadovoljni.


 Četvrtak, 27. juni

Kako naći rješenje za probleme

Danas je sjednica Vlade FBiH. Na sjednici, kao i obično, ovo ministarstvo ima desetak tačaka. Ključan je Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava. Poslije Vlade, nove obaveze. Hitan sastanak s “Elektroprivredom BiH”, “Elektroprivredom HZHB” i Upravom “Aluminija”.

Opet razgovor o mogućnosti nastavka snabdijevanja električnom energijom tokom narednog mjeseca. Pregovori su teški. Moramo naći rješenje da se firma spasi, ali s konkretnim potezima.


Petak, 28. juni

Moramo izmijeniti Zakon o rudarstvu

Sastanak s direktorom Operatora Terminala Federacije i članovima  Nadzornog odbora. Razmatramo realizaciju plana za 2018. i Godišnji izvještaj, kao i plan za 2019. Mnogo je posla. Sastanak i priprema za nastavak razgovora/pregovora sa mogućim strateškim partnerom u vezi s “Aluminijem”. Stavovi isti, rješenja nema.

Nakon džume, sastanak s federalnim inspektorima. Tražimo način kako da izmijenimo Zakon i Pravilnik iz oblasti rudarstva.

Zakon o rudarstvu mora se brzo izmijeniti i prilagoditi novim zahtjevima radnika iz struke (rudarstva). Mora se voditi računa i o tome da je rudarstvo sve više interes i privatnog sektora te se i Zakon mora prilagoditi takvim procjenama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.