SAZNAJEMO

Hoće li BiH platiti 1,5 milijardi odštete?

Čeka se presuda iz Haga, 1. jula počinje novi arbitražni postupak u Parizu

Pravobranilaštvo BiH: U panici jer ne znaju rezultate posljednje presude. M. Tabaković

Piše: M. KUKAN

30.6.2019

Protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija trenutno se pred međunarodnim sudovima vode tri arbitražna postupka teška više od milijardu i po maraka, a prijeti nam i još jedan od 200 miliona KM!

Trebalo u martu

U Pravobranilaštvu BiH, koje zastupa BiH pred arbitražnim sudovima, potvrđuju da su u panici jer nemaju informacija kako je okončan spor u Hagu po tužbi „Elektrogospodarstva Slovenije“. Ova kompanija traži skoro 1,4 milijarde KM zbog navodne povrede slovenske investicije u Rudnik i termoelektranu (RiTE) Ugljevik, koja je izvršena osamdesetih godina prošlog stoljeća na osnovu ugovora s tadašnjom „Elektroprivredom BiH“.

- Ako izgubimo spor, novce mora isplatiti RS. Presuda je trebala biti donesena u martu, ali je još je nema i ne znamo šta se dešava. Arbitraže su vrlo skupe, sudske troškove moramo platiti, dobili ih ili izgubili, a samo za početak iznose oko 300 hiljada dolara i za nas i za suprotnu stranu – potvrđuje za „Avaz“ Mlađen Mandić, državni pravobranilac.

Mandić: Ne znamo šta se dešava sa slučajem „Ugljevik“. Avaz

Otkriva i da 1. jula u Parizu počinje prvo ročište u slučaju koji su pokrenuli Indijci, sestra i brat Nite Gupta i Navin Agarval, vlasnici kompanije „Usha Industries“. Oni traže 40 miliona dolara odštete zbog ulaganja u „Krajina osiguranje“. Vlada RS već je uplatila milion eura iz svog budžeta za početak arbitraže.

 Vrbas i Gacko

Treći arbitražni postupak protiv BiH pokrenuo je „Vijadukt Portorož“, koji traži 100 miliona maraka zbog povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas. Slovenci su tražili dogovor s Vladom RS o isplati odštete zbog raskida ugovora o koncesiji, ali nije postignut.

- Vjerovatno ćemo ga i izgubiti, jer je Vlada RS dala koncesiju slovenskom „Vijaduktu“, ali i domaćoj firmi. Ročište za taj postupak u fazi je zakazivanja i nije određeno gdje će se voditi – kaže Mandić.

Četvrti slučaj zbog kojeg ćemo se naći pred sudom je preliminarni odštetni zahtjev „ „Hrvatske elektroprivrede“ zbog povrede ulaganja u gradnju TE Gacko. Postupak još nije pokrenut.

 Čeka se tužba HEP-a

- Spor „Hrvatske elektroprivrede“ i TE Gacko još je u fazi mirnog rješavanja, ali čekamo tužbu. Ovog mjeseca istječe rok koji nam je dala Hrvatska da RS odluči o ponudi – pojašnjava Mandić

Tužena je BiH

1.

SVA TUŽENA PREDUZEĆA SU U RS I TERETI SE TAJ ENTITET, ALI JE TUŽENA BiH JER JE POTPISNICA MEĐUNARODNIH UGOVORA I POJAVLJUJE SE KAO STRANKA U POSTUPKU

 RS preuzima troškove

2.

VIJEĆE MINISTARA BiH I VLADA RS IMAJU SPORAZUME PO KOJIMA JE VLADA RS PREUZELA DA SNOSI SVE TROŠKOVE

Svi budžeti u opasnosti

3.

AKO RS IZGUBI SPOROVE, BUDŽET BI BIO UNIŠTEN I NIKO NE BI BIO SRETAN DA RS IZDVOJI TOLIKE MILIONE, JER SE AUTOMATSKI SMANJUJE KASA I ZA BiH I ZA FBiH, POJAŠNJAVA MANDIĆ.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.