BIH

Banane cvjetaju u Koraju, čekaju se prvi plodovi

Ćejvanovići planiraju mlade stabljike presaditi i postaviti u red kako bi voćnjak s bananama dobio standardan izgled

Stablo donijeli prije pet godina iz Slovenije. Avaz

Piše: E. SKOKIĆ

4.7.2019

U podmajevičkom mjestu Koraj procvjetale su banane na imanju porodice Ćejvanović. Kraj koji je prepoznatljiv po jagodičastom voću, s obzirom na sve izraženije klimatske promjene, u budućnosti možda može računati na proizvodnju tropskog voća. Blaga mediteranska klima i položaj Koraja omogućava zrenje smokava, a Ćejvanovići se nadaju da će i njihovo stablo banane izroditi prvi plod.

- Stablo smo donijeli prije pet godina iz Slovenije. Zasadili smo ga u avliji i ono je vrlo brzo izraslo. U literaturi sam pročitao da do prvog ploda treba proteći četiri ili pet godina i, evo, mi smo dočekali prvi cvat banane ove godine. Nadamo se da ćemo ubrati i plod – kaže Korajac Mahir Ćejvanović.

U međuvremenu je oko prvog stabla banana niklo još šest stabljika, koje su također izrasle i čije se cvjetanje čeka u narednim godinama. Ćejvanovići planiraju da mlade stabljike presade i postave u red kako bi voćnjak s bananama dobio standardan izgled.

- Smokve uspijevaju godinama, što je malo čudno za one koji ne žive u Koraju, ali za nas ne. Ako uspijemo i s bananama, gdje će nam biti kraj – kaže kroz smijeh naš sagovornik.

Koraj je mjesto bogate tradicije prepoznatljivo po svojim vrijednim domaćinima. Mjesto je u doba agresije na BiH opljačkano i popaljeno, a stanovništvo prognano i poubijano. Ipak, Korajci su se vratili na svoje i nastavili s vjekovnim običajima proizvodnje različitih kultura voća.  

Ćejvanović: Dočekali prvi cvat. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.