APEL

Vlada da hitno postupi prema zaključcima Parlamenta

Predstavnički dom još 10. aprila zadužio Vladu da u roku od 60 dana uputi u proceduru zakone koje su inicirali poslodavci

S današnje pres-konferencije: Imaju podršku iz stranaka. Avaz.ba

M.R.S.

3.7.2019

Vlada FBiH nije ispoštovala zahtjev Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i u proceduru uputila izmjene 25 zakona koje su predložili poslodavci niti je održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, za šta je rok bila sredina juna.

Stoga su iz Udruženja poslodavaca FBiH danas zatražili da Vlada što prije postupi po zaključcima Predstavničkog doma, donesenim još 10. aprila. Tim zaključcima se Vladi daje 60 dana roka da u proceduru uputi set zakona koje su inicirali poslodavci i održi sjednicu ESV-a FBiH.

- Danas je 82. dan otkako je sjednica održana, a od Vlade FBiH nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Prijedlozi zakonskih rješenja koja smo dostavili Vladi i Parlamentu FBiH dovode do poboljšanja poslovnog ambijenta, smanjenja nezaposlenosti, smanjenja sive ekonomije, povećanja plaća, što bi smanjilo ili ublažilo odlazak radno sposobnog stanovništva. Također, usvajanje ovih zakonskih rješenja neće ugroziti vanbudžetske fondove i budžete – istakao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Dodao je da su protekla dva mjeseca razgovarali s predstavnicima parlamentarnih stranaka te od njih dobili podršku.

Snježana Kopruner, član Upravnog odbora ovog udruženja i direktorica firme GS-TMT, naglasila je da bi usvajanje predloženih zakona smanjilo troškove rada i omogućilo povećanje plaća.

- Nastojimo da se minimalna plaća u FBiH sa sadašnjih oko 400 KM podigne na 500 ili 600 KM, što je moguće uz smanjenje postojeće stope doprinosa – dodala je Kopruner.

Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, stava je da se sve izmjene i dopune zakona koje idu u korist poslodavcima usvajaju sporo, dok se brzo rješava ono šteti poslodavcima.

Između ostalog, poslodavci su predložili izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju, fiskalnim sistemima, cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, kao i zakone o stečaju, porezu na dohodak, o doprinosima, o zaštiti na radu, štrajku...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.