SASTANCI

Orepić: Pozicija "Nove politike" jasna, a to je cjelovitost BiH

Uspješna saradnja u svim oblastima, problemi jedino u politici

Fena

3.7.2019

Sa današnjeg sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Koordinacijsko tijelo za konstituiranje "Nove politike" u Bosni i Hercegovini formirano je danas u Sarajevu.

Predvodit će ga Marinko Pejić, a ubrzo će doći do uređenja ogranka "Nove politike" u Bosni i Hercegovini, kazao je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsjednik novoosnovane stranke "Nova politika" Vlaho Orepić, tokom današnje posjete BiH, gdje se susreo s delegacijom Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH.

- Bez opterećenja ideološkog, moramo se baviti realnom životnom politikom. Ovdje nismo zbog prošlosti, ovdje smo zbog zajedničke budućnosti koja je cilj svima nama. Pozicija "Nove politike" je jasna, a to je cjelovitost Bosne i Hercegovine i potpuna suverenost i konstitutivnost odnosno jednakopravnost i Hrvata i Bošnjaka i Srba i svih ostalih koji žive na ovim prostorima s ciljem da se ostvari zajednički život koji će osigurati trajni mir - naglasio je Orepić.

Predsjednik HNV-a BiH Marijo Pejić zadovoljan je zbog posjete Vlahe Orepića i ističe njegovu namjeru da se kao politički zvaničnik Republike Hrvatske u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine informira, na osnovu objektivnih činjenica, o situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, ali, kako je rekao, bez ideoloških primjesa.

- Naša domovina je Bosna i Hercegovina. To je naša domovina, u cijelosti na cijeli teritorij Bosne i Hercegovine - naglasio je.

Podsjeća da se HNV još od 1994. godine bori za cjelovitu, suverenu BiH, u kojoj će svaki građanin ostvarivati svoja pravo, pa tako i konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine.

Ističe da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina sjajno sarađuju u oblasti kulture, nauke i drugim oblastima. Problem je, kaže, godinama samo u oblasti politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.