SASTANAK

Čibukčić u „Aluminiju“: Možemo sufinansirati mjere zaštite okoliša

Nagli prestanak procesa proizvodnje, odnosno isključenja struje, može dovesti do eventualne emisije nekih štetnih plinova unutar kompanije

Čibukčić: Postupiti u skladu s okolinskom dozvolom. Arhiv

Piše: M.R.S.

3.7.2019

Stručni tim Fonda za zaštitu okoliša FBiH, na čelu s direktorom Fuadom Čibukčićem, sastao se danas u Mostaru sa stručnjacima kompanije „Aluminij“ nakon upozorenja ove mostarske firme da njen prestanak rada, koji su najavili za petak u ponoć, može imati štetne posljedice po okoliš.

-Predstavnici Fonda upoznati su na sastanku da nagli prestanak procesa proizvodnje, odnosno isključenja struje, može dovesti do eventualne emisije nekih štetnih plinova unutar kompanije. Mi smo ih podsjetili da su, u skladu s okolinskom dozvolom koju imaju, dužni poduzeti sve mjere radi zaštite ljudi i okoliša. To će i uraditi, kako su nam rekli – kazao je Čibukčić nakon sastanka.

On je ukazao i na potrebu da iz „Aluminija“ o ovom problemu pobliže upoznaju sve nadležne federalne i kantonalne institucije za oblast zaštite okoliša te inspekcije.

-Fond, kao finansijska institucija, prema Odluci Vlade FBiH, a u skladu sa mogućnostima, može sufinansirati hitne mjere koje se odnose na zaštitu okoliša. Isto tako, prema odgovarajućem zahtjevu, moguće je i sufinansiranje interventnih mjera radi otklanjanja potencijalne opasnosti od nastanka štete u okolišu, prema odgovarajućem programu zaštite ili sanacije – podsjetio je Čibukčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.