MOSTAR

Kod Starog mosta uskoro adrenalinska atrakcija

Naša ideja naišla je na punu podršku svih nadležnih, kazao Listo

Zip-line velika je svjetska atrakcija. Ilustracija

M. SMAJKIĆ

7.7.2019

Višestruki pobjednici skokova sa Starog mosta, prestižne manifestacije poznate u cijelom svijetu, Lorens Listo i braća Samir i Ermin Zukanović, zakoračili su u zajednički projekt koji će, zasigurno, njihovom voljenom Mostaru donijeti istinsku turističko-adrenalinsku atrakciju.

Obala Radobolje 

Tako su njih trojica osmislila jedinstveni projekt zip-linea u staroj gradskoj jezgri, čija će polazna tačka biti park uz Lučki most, u kojem je sagrađen i spomenik Šantićevoj Emini, a završnica iznad platoa Starog mosta.

- Najvažnije nam je bilo to da ni na koji način ne narušimo sliku Starog mosta i zato je završna tačka na lijevoj obali rijeke Radobolje. Ova naša ideja naišla je na punu podršku svih nadležnih, jer svi su mišljenja da će ovaj sadržaj postati svojevrsna turistička atrakcija - priča nam Listo.

Cijeli koncept ovi Mostarci razradili su do najsitnijih detalja i ništa ne prepuštaju slučaju. Dvije platforme bit će povezane sajlom dužine 205 metara. Tom čeličnom poveznicom svi koju budu željeli iskusiti ovaj zip-line krenut će s početne visine od 25 metara. Projekt je u finalnoj fazi i povjeren je vrsnim stručnjacima i najboljim firmama.


Pogled na Stari most s platoa: Vrsni stručnjaci angažirani na projektu. Avaz

- Sve je pomno projektovano i ljudi koji budu radili proći će obuku GSS-a, a svaka osoba koja se bude spuštala bit će osigurana. Na svakog zaštitnoj kacigi bit će ugrađena kamera, pa će svi željni te avanture imati jedinstven snimak i sliku Starog mosta. Ovo neće biti najduži ni najopasniji zip-line, ali će sigurno biti najljepši na svijetu zbog posebnog pogleda na UNESCO-ov dragulj - priča nam Listo.

 Osjetiti let

I Samir Zukanović ističe da će svi koji se budu spuštali doživjeti to da Stari most osmotre u njegovoj punoj ljepoti, ali na potpuno drugačiji način.

- To će biti i prilika za sve one koji žele skočiti sa Starog mosta, a za to nemaju hrabrosti, da osjete taj let, ali na potpuno siguran način - slikovit je on.

Početak ovog projekta očekuje se za desetak dana.

 Turisti znatiželjni 

Ermin Zukanović dodaje da su ovaj projekt zdušno podržali i u Turističkoj zajednici, Klubu skakača u vodu „Mostari“, ali i drugim organizacijama. Napominje da putem Facebook stranice njihovog udruženja „Zip line Stari most“ već imaju na stotine upita znatiželjnih turista iz cijelog svijeta.


Listo: Poseban pogled na UNESCO-ov dragulj. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.