REAKCIJE

Crnadak: Izdali smo vize delegaciji Kosova, šta se desilo, ne znam

Kazao je i kako iz perspektive današnjih odnosa, ni delegacije iz BiH ne bi trebale ići u Prištinu

Piše: S. Mujić

8.7.2019

Kako da zemlje jugoistočne Evrope postanu članice Unije te jačanje saradnje i povezivanje zemalja regiona bile su dominantne teme današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

On je potvrdio i da je nedolazak delegacije Kosova bila jedna od tema o kojoj su razgovarali ministri.

- Ministarstvo vanjskih poslova je u subotu izdalo vize delegaciji Kosova, bila je namjera da dođu, šta se desilo u noći sa subote na nedjelju, šta je prelomilo Behdžeta Pacolija, zaista ne znam - kazao je Crnadak.

On je naveo i da su kosovske takse na robu iz BiH i Srbije, također, bile tema današnjeg sastanka, navodeći da je prekinuto 96 posto izvoza iz BiH od uvođenja taksi u novembru prošle godine te pozvao EU da pošalje nedvosmislenu poruku da se takse moraju ukinuti.

Kazao je i kako iz perspektive današnjih odnosa, ni delegacije iz BiH ne bi trebale ići na Kosovo.

Komentirao je i "solidariziranje Albanije" s Kosovom, odnosno nedolazak delegacije iz Tirane.

- Nažalost, to najviše liči implementaciji najave da će Albanija i Kosovo voditi zajedničku vanjsku politiku. Ja mislim da je Tirana pogriješila i ne znam s čim su se oni solidarizirali. To je unutrašnja predstava za javnost. Nije otkazan dolazak predsjednika Albanije. Ministar koji je rekao da će stati na stranu Kosova nije ni trebao doći - kazao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.