BIH

Crnadak: BiH neće priznati Kosovo

Avaz.ba

15.1.2018

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio da BiH neće priznati Kosovo i da se to neće razmatrati za vrijeme mandata aktuelnog Predsjedništva.

On je u intervjuu za "Večernje novosti" od ponedjeljka rekao i da BiH nije žarište Evrope u smislu eskalacije nekog sukoba, ali da u političkom smislu napetost konstantno postoji. 

- Najveći problem u odnosima BiH i Srbije su bošnjački političari. U interesu cijelog regiona je da se u Sarajevu prihvati namjera Srbije da bude dobar komšija, koja definitivno želi, zajedno sa BiH da radi na rješavanju problema i olakša put BiH ka EU- rekao je Crnadak.

Upitan da prokomentira da li će odlazak Bakira Izetbegovića sa političke scene poboljšati odnose BiH i Srbije, Crnadak je rekao da ne želi da vezuje probleme u odnosima BiH sa Srbijom za jednog čovjeka, ali da se nada da će sljedeće generacije bošnjačkih političara imati više spremnosti na kompromis i toleranciju i da će se "okrenuti prema budućnosti, a ne živjeti u devedesetim".

Upitan da li stranci upravljaju BiH, on je rekao da 100 posto odluka Vijeća ministara BiH donose domaće institucije, ali da postoji Kancelarija visokog predstavnika (OHR) sa jakim ovlaštenjima koja se ne koriste, isto kao što i u Ustavnom sudu BiH rade stranci.

Najbolje rješenje je da stranci odu, jer BiH ne može da postane članica EU sa OHR-om i zato očekujem da mu se konačno završi mandat u BiH - rekao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.