SASTANCI

Arnaut i Mektić postavili nekoliko pitanja o jučerašnjem incidentu na Sarajevskom aerodromu

Arnaut i Mektić. Arhiv

Avaz.ba

9.7.2019

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut susreo se danas s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, kojom prilikom su razgovarali o incidentu izazvanom jučer od pripadnika sigurnosnih službi Republike Turske protiv pripadnika Granične policije BiH, prilikom dolaska predsjednika te zemlje u Bosnu i Hercegovinu.

Arnaut je iskoristio ovu priliku da ministru Mektiću direktno uruči poslanička pitanja vezana uz ovaj incident, a u skladu s praksom bliske saradnje između predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u drugim zemljama u kojima su pripadnici sigurnosnih službi Republike Turske u prošlosti počinili slične incidente.

- Primjera radi, Komitet za vanjske poslove Kongresa SAD 2017. godine je jednoglasno zauzeo rezolutan stav kojim je osudio incident u Vašingtonu kada su pripadnici tih turskih službi napali demonstrante i nanijeli im povrede. Slične incidente pripadnici tih službi ranije su počinili i u sjedištu UN-a u Njujorku, u Briselu te na drugim destinacijama. Mektić i Arnaut usaglasili su se da se radilo o nedopustivom ponašanju te da je neophodno zaštiti fizički i profesionalni integritet pripadnika domaćih sigurnosnih institucija, kao i održavati najviše sigurnosne standarde na osjetljivim lokacijama poput ove - saopćeno je.

Konkretna pitanja za koja su se oba sagovornika saglasila da trebaju što prije biti u potpunosti istražena su:

Je li ovom prilikom povrijeđen ijedan pripadnik GPBiH?

Ukoliko jeste, kakvo je njihovo trenutno zdravstveno stanje?

Je li poznat identitet pripadnika sigurnosnih službi Republike Turske koji su učestvovali u ovom incidentu?

Ukoliko jeste poznat identitet, je li utvrđeno je li iko od njih učestvovao u ranijim fizičkim obračunima s civilima i/ili pripadnicima lokalnih sigurnosnih službi u Vašingtonu, Njujorku, Briselu i drugim mjestima?

Postoji li osnovana sumnja da su pripadnici sigurnosnih službi Republike Turske tokom jučerašnjeg incidenta počinili krivična djela prema zakonima Bosne i Hercegovine?

Hoće li, osim eventualnog upućivanja protestne note, nadležni organi Bosne i Hercegovine poduzeti bilo koje druge mjere, poput eventualnog procesuiranja nekog od navedenih, zabrane njihovog ulaska u Bosnu i Hercegovinu i slično?

Mektić i Arnaut također su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je prošle sedmice Istražna komisija Predstavničkog doma za razmatranje stanja u VSTV-u stekla i formalne uvjete za otpočinjanje s radom te dogovorili nastavak saradnje na ovim i sličnim pitanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.