SASTANAK

Ujić: U Tuzlu dnevno dođe oko 100 migranata

Istovremeno, smanjen je broj njihovih dolazaka u Bijeljinu, najvjerovatnije zbog pojačane kontrole granice sa Srbijom u tom dijelu zemlje

Ujić: Danas na sastanku u Tuzli. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

10.7.2019

U posljednjih osam dana u Tuzlu dnevno dođe u prosjeku stotinjak migranata, što znači da ih je samo u jednoj sedmici u taj grad došlo oko 800. Ove informacije za „Avaz“ je potvrdio Slobodan Ujić, direktor Službe za polove sa strancima BiH koji će danas u Tuzli o ovoj temi razgovarati s tamošnjim gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.  

Pojačanim prilivom migranata u Tuzlu, kaže Ujić, smanjio se njihov priliv u Bijeljinu. Na naš upit zbog čega je to tako, Ujić kaže da se, u zavisnosti od pojačane kontrole granice, na određenim mjestima mijenja i pritisak na određene gradove.

- Vjerovatno tamo gdje se pojača kontrola granice, oni na drugom mjestu pronađu način da uđu i mijenja se pritisak od grada do grada. U Tuzlu dolaze sada preko Drine iz pravca Bajine Bašte, taj dio prijeđu prema Malom Zvorniku i Bratuncu i iz pravca Sapne i Kalesije – pojašnjava Ujić.

S obzirom na to da je nedavno Gradsko vijeće Tuzla usvojilo i određene zaključke u vezi s migrantskom krizom u tom dijelu BiH, i oni će biti tema razgovora Ujića i Imamovića.

Inače, nedavno su sa sjednice Gradskog vijeća Tuzla upućeni apeli da nadležni organi spriječe ilegalne ulaska migranata na teritorij BiH i da se formiraju odjeljenja za strance u Sapni i Kalesiji.

MUP-u TK je sugerirano da pojača prisustvo policije, pa i specijalaca, posebno u večernjim satima, u cilju zaštite sigurnosti građana i imovine te da se pojačaju policijske kontrole na prilazima u grad Tuzlu.

Od Ministarstva sigurnosti BiH i drugih nadležnih organa traženo je da se pokušaju osigurati sudski tumači za arapski, perzijski i urdu jezik radi lakše komunikacije s migrantima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.