ITALIJA Elvedina Alić učestvovala u projektu “Pasta i pita mira 2019”

Bosanke pravile lazanje, Italijanke i Nigerijke pitu

Zajedno smo kuhale i pokazale da nepoznavanje jezika nije nikakva prepreka za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja i vještina, kaže humanitarka iz Konjica

S. Dž.
16.07.2019 06:42

Žene iz raznih krajeva svijeta razmjenjivale iskustva

Foto: Arhiv

Elvedina Alić, humanitarka iz Konjica, na poziv italijanske organizacije ISCOS, zajedno sa predstavnicama još sedam udruženja iz Bosne i Hercegovine, učestvovala je u mirovnom projektu “Pasta i pita mira 2019” u italijanskom gradu Ređo Emilija.

Žene iz BiH sudjelovale su tokom devetodnevnog boravka u različitim aktivnostima. 

 Između ostalog, zajedno sa predstavnicama Udruženja žena “Jadar” iz Konjević Polja, imale su priliku da u socijalnom preduzeću “Majka Tereza”, u kojem rade uglavnom migrantkinje iz Nigerije i Italijanke s teškim životnim pričama, održe radionice o pripremanju tradicionalnog bosanskog jela – pite. 

Zauzvrat, od svojih domaćica imale su priliku da nauče pripremanje lazanja.

  • Alić: Brojne aktivnosti u Italiji
    Alić: Brojne aktivnosti u Italiji Foto: Avaz

- To je bilo veoma ugodno druženje, zajedno smo kuhale i pokazale da nepoznavanje jezika nije nikakva prepreka za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja i vještina, jer je hrana ono što nas sve povezuje, bez obzira na to gdje živimo. Napravile smo skoro 700 zvrkova pite, dio je konzumiran, a dio je podijeljen za socijalno ugrožene građane - istaknula je Alić.

Dodaje da su imale priliku i da učestvuju u manifestaciji “Ružičasta srijeda”, koja je održana na glavnom trgu Ređo Emilije, gdje su žene iz BiH pred publikom prezentirale pravljenje pite.

  • Pita se pravila i na gradskom trgu
    Pita se pravila i na gradskom trgu Foto: Avaz

Komentari

NA VRH