AFERE

Hoće li seks- skandal u CIK-u doživjeti sudski epilog: Kome je stiglo pismo

Onima koji su obrađivali Subašićeve podatke i tražili snimak, prijeti krivični postupak

CIKBiH: Proizveli aferu pa ušutjeli. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

14.7.2019

Seks-afera koja je nedavno potresla Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, još nije dobila epilog pred Disciplinskom komisijom, formiranom zbog ovog slučaja. Kako “Avaz” saznaje, postupak bi mogao biti i obustavljen. 

Razlog je, kako nam je otkrio izvor dobro upućen u ovu aferu, niz nezakonitih radnji koje su pratile pokretanje postupka. Naš sagovornik tvrdi da bi se na optuženičkoj klupi i pred instancom višom od disciplinske komisije, zbog načina na koji su se prikupljali dokazi, mogli naći oni koji su tražili pokretanje postupka protiv Jakufa Subašića, šefa Sektora za informiranje, međunarodnu saradnju, protokol i obuku u CIK-u. 

Kršenje zakona

Protiv Subašića je pokrenut disciplinski postupak uz navode da je prekršio više članova Zakona o državnoj službi BiH, jer je “13. aprila ove godine poslao pismo suprugu jedne uposlenice CIK-a, u kojem je naveo da je “ona u ljubavnoj vezi” sa predsjednikom Komisije Brankom Petrićem”.

U međuvremenu je otkriveno da je Subašić osumnjičen na osnovu videosnimka koji je Petriću, navodno, dostavljen iz pošte u Istočnom Sarajevu, a na kojem je, navodno, snimljen Subašić kako “šalje pismo inkriminirajuće sadržine po predsjednika i uposlenicu CIK-a”.

- I laiku je jasno da bi u ovom slučaju disciplinski postupak doživio krah, jer prvo, ko može dokazati da je Subašić, sve i da je bio na spornom mjestu, poslao pismo baš kolegicinom mužu? On može reći: “Slao sam pismo tetki u Ameriku” - kaže naš sagovornik.

Subašić je, kako saznajemo, angažirao advokate, koji će dokazati da je on žrtva svojih šefova.

- U ovom slučaju su njegovi lični podaci, odnosno videosnimak, traženi i obrađivani nezakonito. Centralna izborna komisija nije istražni organ i nije imala sudski nalog da traži snimke nadzornih kamera od bilo kojeg pravnog ili fizičkog lica i da na njima traži svoje uposlenike - tvrdi naš izvor.

Zavjet šutnje 

Svi akteri ove afere, uprkos tome što je uloga svakoga od njih detaljno navedena i u pisanoj prijavi protiv Subašića, koja je u posjedu “Avaza”, nisu željeli odgovoriti na naše upite o ovom slučaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.