ŠPIJUNSKA AFERA

Putinova novinarka pustila snimku: Kako su špijuni prisluškivali njemačkog generala?

Njemačka istražuje kako je Rusija došla do 38 minuta duge snimke konferencijskog poziva visokih njemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu

Snimku je na svom Telegram profilu objavila urednica RT Margarita Simonjan. Platforma X

D. Dž.

8.3.2024

Njemačka istražuje kako je Rusija došla do 38 minuta duge snimke konferencijskog poziva visokih njemačkih vojnih dužnosnika o oružju za Ukrajinu. 

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljica Russia Todaya, prva je objavila audiosnimku, koja je objavljena i na njezinom Telegram kanalu.

Sudionici poziva raspravljaju o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Šolc (Scholz) do tada javno odlučno odbijao. Također se govori o obuci ukrajinskih vojnika te mogućim vojnim ciljevima. 

Prisluškivanje

Skoro je ponoć u Singapuru. Visoki oficir Luftvafea, njemačkog ratnog vazduhoplovstva, nalazi se u svojoj hotelskoj sobi. Na službenom je putu kako bi se susreo s igračima iz odbrambene industrije na najvećem azijskom sajmu vazduhoplovstva. 

Brigadni general Frank Grafe mora obaviti poziv sa svojim šefom - zapovjednikom njemačkih zračnih snaga. Na liniji zvuči opušteno dok razgovara s dvojicom kolega o sjajnom pogledu iz svoje sobe i o tome da se upravo vratio s pića u obližnjem hotelu u kojem se nalazi nevjerojatan bazen, piše BBC.

- Ne zvuči loše - komentirao je jedan od njih.

Raketa Taurus

Napokon se javlja šef, general-pukovnik Ingo Gerharc, počinje službeni dio razgovora. Tokom sljedećih 40 minuta razgovaraju o vrlo osjetljivim vojnim pitanjima, uključujući raspravu o tome treba li Njemačka poslati krstareće rakete Taurus u Ukrajinu.

Ono što niko od sudionika poziva ne zna je da ih se prisluškuje i da se njihov razgovor snima. Dvije sedmice nakon poziva snimka je procurila na ruski državni kanal RT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.