SARAJEVO

Džaferović: Nastavit ćemo se boriti za interese države

Predsjedništvo SDA. M. Kadrić

Piše: M. Aš.

19.7.2019

Stranka demokratske akcije (SDA) održat će danas s početkom u 14 sati sjednicu Predsjedništva.

Planirano je da članovi SDA raspravljaju o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, ali i o izmjenama Statuta SDA, koje je lider stranke Bakir Izetbegović najavio prije nekoliko mjeseci.

Na sjednici bi trebalo biti govora i o formiranju vlasti, kako na nivou države BiH tako i na nivou bh. entiteta Federacija BiH.

Predsjedništvo SDA razgovarat će i o pripremama za sjednicu Glavnog odbora SDA koja će biti održana krajem ovog mjeseca. Konferencija za medije planirana je za 17:30 sati, a novinarima će se obratiti Izetbegović.

Novinarima se prije sjednice obratio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i Predsjedništva SDA. 

- Nastavit ćemo se boriti za interese države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet i teritorijalni integritet. Jer BiH ne traži ništa ni manje ni više od onoga što joj pripada po međunarodnom pravu. Gospodin Dodik i svojom jučerašnjom odlukom Narodna skupština RS nisu zaštitili vitalni interes entiteta. Oni su povrijedili vitalni interes BiH - kazao je Džaferović.

Dodao je da tri razloga koje je Dodik naveo ne stoje.

- Ni prvi koji se tiče nekog cjelovitog pristupa, jer član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo reagirali prijedlogom zaključka na incident koji se sada dešava. Dakle, to je jednostrana izgradnja prepreke Bosni i Hercegovini u njenom pristupu prema otvorenom moru - kazao je Džaferović.

Napomenuo je da to ne isključuje raspravu o ukupnoj granici i s Republikom Hrvatskom i sa Srbijom, i to Bosnu i Hercegovinu u budućnosti čeka.

- Što se tiče kineskih kompanija koje izvode radove, ne treba uopće objašnjavati takav razlog, porediti te dvije stvari. Drugi razlog koji se tiče izgradnje mosta u Bosanskoj Gradišci je posebno interesantan za ovo o čemu ja govorim – naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, most u Bosanskoj Gradišci treba cijeloj BiH, svim građanima BiH, pa i građanima entiteta Republika Srpska.

- Međutim, Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske su zaboravili jednu stvar. Dodvoravajući se Republici Hrvatskoj da bi dobili njihovu saglasnost, oni vrijeđaju vitalni interes vlastite države koja je omogućila da uopće uđemo u taj aranžman, jer tog aranžmana ne bi bilo da ne postoji saglasnost na nivou države BiH. Neka dobro povedu računa o ovome o čemu govorim, jer mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede i vitalnih entitetskih interesa - naglasio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.