ODLUKE

Skandal: Ko je prevario državne policajce

Sindikati upozorili prije mjesec da su u odnosu na kolege iz FUP-a i kantonalnih MUP-ova diskriminirani prilikom obračuna penzije, svi ih ignorirali

Državni policajci nemaju iste uslove za penzionisanje. SIPA

Piše: M. AŠČIĆ

26.7.2019

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, nije prihvatila inicijativu da donese uredbu kojom bi bila izjednačena prava za penzionisanje policijskih službenika na državnom nivou s pravima policijskih službenika na nivou FBiH i kantona.

 Obračun penzija

Ovakva odluka Vlade u suštini znači da pripadnici policijskih agencija na državnom nivou i dalje neće imati jednake penzije kao policajci na kantonalnom ili entitetskom nivou. Trenutno, policajci na nižim nivoima imaju veće pogodnosti pri penzionisanju i više penzije. Državni policajci već godinama pokušavaju ispraviti ovu nepravdu, ali im nije polazilo za rukom.

Drljača: Vlada odbila uredbu na njegov prijedlog. Avaz

U obrazloženju Vlade kaže se da se ovo pitanje ne može uređivati uredbom, niti Federacija BiH može uređivati pitanja iz nadležnosti institucija na nivou BiH. Savez sindikata policijskih organa u BiH uputio je još 4. jula dopis svim relevantnim federalnim i državnim institucijama zbog, kako su naveli, diskriminacije policijskih službenika u policijskim organima na nivou BiH.

Iz Sindikata smatraju da su policajci na državnom nivou u manje vrijednom položaju u odnosu na svoje kolege.

Mektić: Ignorirao policajce. Avaz

No, državne institucije svjesno su se oglušile na ove apele, a Vlada je to, faktički, jučer i potvrdila. Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, rekao nam je jučer da je ovo udar na državnu policiju i optužio ministra Drljaču i ministra sigurnosti Dragana Mektića da ništa nisu uradili u vezi s ovim pitanjem i da su samo ignorirali njihove zahtjeve.

- Vesko Drljača obećao nam je riješiti ovo pitanje i slagao nas je. Mektić se cijeli svoj mandat bavio svim i svačim osim policijom. Ovo je klasični udar na policiju, a samim tim i na državu. Prevareni smo i prepušteni sami sebi. Nikome nije stalo da nas zaštiti. Nije nam pomogao ni ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara – kazao nam je Krvavac.


Krvavac: Idemo na proteste. Agencije

Idu na proteste

On je istakao da će organi Saveza na sljedećoj sjednici Upravnog odbora razmatrati da ovo pitanje stave pred Ustavni sud FBiH.

- Nije isključeno ni organiziranje protesta ispred zgrade Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. Vlada je jučer istakla da ne može uređivati prava iz nadležnosti institucija na nivou BiH, misleći na pravo na ostvarivanje penzije, pa mi nije jasno otkad je to pravo „prešlo“ u nadležnost države – pita se Krvavac.

Radončić uputio amandman

Amandman za izmjenu, odnosno izjednačavanje prava policajaca na svim nivoima uputio je još kao ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

On je tada u ime Sindikata policijskih službenika uputio amandman Federalnoj vladi da se u Zakonu PIO/MIO ovo pitanje konačno riješi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.