OTKRIVAMO

Državni policajci zakinuti za 600 KM

Granični policajci odlaskom u penziju dobiju nepunih 40 posto svoje plaće, a kantonalni 68 posto <195> Odluka Vlade FBiH da nas odbije, čisti bezobrazluk, kaže Kahrimanović

Policajci na državnom nivou totalno diskriminirani, a opis poslova mnogo drugačiji. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

27.7.2019

Ne stišava se bura zbog odluke Vlade Federacije da na prijedlog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače odbije inicijativu kojom bi bila izjednačena prava za penzionisanje policajaca na državnom nivou s pravima policijskih službenika na nivou Federacije i kantona. 

Obećali pomoći

Državni policajci (SIPA, Granična policija, DKPT) već godinama upozoravaju da su diskriminirani prilikom obračuna penzija, ali ih država uporno ignorira.

Nikad im nije pomagao ni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a Vlada FBiH ovakvom ih je odlukom, iako je ranije obećala pomoći, svjesno prevarila i, kako nam je rečeno, više nego razočarala.

Saznajemo da zbog ovakve nepravde i nejednakih prava za penzionisanje policijskih službenika, policajci na kantonalnom nivou imaju za čak 600 maraka više penzije nego kolege s državnog nivoa.

To nam je potvrdio i Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). On je odluku Vlade FBiH da prebaci svu odgovornost na državni nivo nazvao krajnjim bezobrazlukom.

- Iskren da budem, iznenađen sam potezima Vlade. Dobro znaju da ne može država da propisuje pravo na obračun penzija. Za to uopće nemaju ustavnu nadležnost. To je u nadležnosti entiteta. Mi doprinose plaćamo entitetima, federalnom budžetu, a ne državnom. Samo prebacuju odgovornost s jednih na druge i tako godinama - kaže Kahrimanović.

Kahrimanović: Iznenađen potezima Vlade FBiH. Arhiv

Sve je jasno

On nam je pojasnio da granični policajac u činu samostalnog inspektora, kada mu se obračuna penzija, dobije nepunih 40 posto svoje plaće, dok s druge strane, policajac iz MUP-a Tuzlanskog kantona dobije čak 68 posto svoje plaće.

Razlika je skoro u 600 maraka.

- A da ne govorim o pripadnicima FUP-a. Mi samo tražimo ista prava – kaže Kahrimanović i dodaje da policajci gube strpljenje.

Viši plaća i čin, ali niža penzija

Saznajemo da granični policajac u činu samostalnog inspektora i sa 2.400 maraka plaće, kada ode u penziju, dobije 930 maraka.

S druge strane, policajac MUP-a Tuzlanskog kantona u činu mlađeg inspektora sa 1.400 KM plaće prilikom penzionisanja dobije 990 KM penzije.

BROJKE

500 maraka više plaće imaju FUP-ovci

300 maraka više plaće imaju MUP-ovci

quote
<p><span style="background-color: initial;">Najavljena</span>&nbsp;<span style="background-color: initial;">je i mogućnost protesta, a iz Saveza sindikata policije na nivou BiH poručeno je da nemaju ništa protiv svojih kolega na entitetskom nivou, nego da traže ista prava&nbsp;</span></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.