EKOLOGIJA

Švedska Malala preplovit će Atlantik za dobrobit planete Zemlje

Šesnaestogodišnjakinja je inspirirala klimatske proteste širom svijeta, upozoravajući na opasnosti od nedjelovanja i globalnog zagrijavanja

Greta Thunberg. Instagram

Piše: S. D.

30.7.2019

Švedska tinejdžerka Greta Thunberg, poznata po ekološkom aktivizmu i protivnica klimatskih promjena, spremna je na novi poduhvat za dobrobit planete Zemlje. Ona će naime, na klimatski samit Ujedinjenih naroda u Njujorku otploviti iz Velike Britanije.

- Ponuđeno mi je da plovim na trkaćoj jahti "Malizia II", dugoj 18 metara. Preplovit ćemo sredinom avgusta Atlantski okean iz Britanije do Njujorka - piše ona u svom postu na Instagramu.

Upozorenje političarima

Šesnaestogodišnjakinja je inspirirala klimatske proteste širom svijeta, upozoravajući na opasnosti od nedjelovanja i globalnog zagrijavanja.

- Nauka je jasna. Moramo početi preusmjeravati trend emisije (stakleničkih plinova) značajno unazad ukoliko još želimo šansu da ne kasnije od 2020. godine globalni rast temperature održimo ispod 1,5 Celzijevih stepeni  - piše ona.

Inače, Greta je poznata kao švedska Malala (Malala Yousafzai, pakistanska aktivistica za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, op. a) , a u javnost je dospjela kad je prošle godine protestirala ispred švedskog parlamenta kako bi natjerala političare da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena.

Protestirala je 2018. tako što je odbijala ići u školu, sve do izbora u Švedskoj 9. septembra, kako bi skrenula pažnju na klimatsku krizu.

Svakog dana, pune dvije sedmice, ova djevojčica je u tišini sjedila na popločanom betonu ispred parlamenta u centru Štokholma, dijeleći letke na kojima je pisalo: "Radim ovo jer vi, odrasli, uništavate moju budućnost."

Njen protest iznenadio je sve one koji su zadivljeni reputacijom Švedske kao zemlje pionira po pitanju brige za okolinu. Ove godine ta zemlja je izglasala "najambiciozniji klimatski zakon na svijetu".

Majka odustala od karijere

Gretina svijest o klimatskoj krizi uzrokovala je prije nekoliko godina prevrat u njenoj porodici.

Njena majka, inače poznata operna pjevačica Malena Erman, odustala je od svoje svjetske karijere zbog klimatskih djelovanja avijacije.

- Greta nas je prisilila da promijenimo svoje živote. Nisam imao pojma o klimi. Počeli smo da je istražujemo i čitamo knjige o njoj, i Greta ih je pročitala - tvrdi njen otac Svante.

U međuvremenu, Gretin apel čuli su mnogi, a njeni članci o klimatskim promjenama obišli su svijet. Najnoviji Gretin poduhvat skrenut će još jednom  pažnju na klimatske promjene u svijetu i potrebu da se o ovom problemu više vodi računa.

Greta je inspirirala brojne proteste protiv klimatskih promjena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Greta s bivšim američkim predsjednikom Barakom Obamom - Avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.