PODACI Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao

U julu jeftinija potrošačka korpa

Fena

Skoro 100 maraka jeftinija nego za prethodni mjesec

Foto: Ilustracija


Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juli ove godine, iznosi 1.998,61 KM i za 95,55 KM jeftinija je od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za maj 2019. iznosila je 938 KM (prema posljednjim podacima objavljenim od Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u aprilu 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 46,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir su uzeti prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice, koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno srednjoškolac, a drugo osnovac.

Potrošačku korpu čine: prehrana - 43,37 posto, stanovanje i komunalne usluge - 15,57 posto, higijena i održavanje zdravlja - 5,65 posto, obrazovanje i kultura - 6,0 posto, odjeća i obuća - 15,01 posto, prijevoz - 6,9 posto i održavanje domaćinstva - 7,5 posto.

U kategoriji prehrana, korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Za juli, u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu, saopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

NA VRH

Podijeli članak na