RELAKSACIJA SLUŽBENIKA

Članovi CIK-a jogom liječe stres

Molimo da ponesete adekvatnu odjeću, prostirku ili veći peškir, vodu, i dobro raspoloženje, navedeno u dopisu <195> Članovi imaju oko 5.000 KM mjesečno

CIKBiH. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

2.8.2019

Često čujemo da je stres jedna od najvećih prijetnji zdravlju, a mnogi ne znaju kako se izboriti s ovim problemom današnjice. Naročito ako žive u BiH i ako su uzroci njihovog stresa neimaština i nedostatak posla. No, to ne važi za sve. U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, državnoj instituciji na budžetu, čijih je sedam članova godinama na tim pozicijama i imaju mjesečne plaće oko 5.000 KM, znaju kako se osloboditi stresa. 

Svi pozvani

Naime, kako saznaje „Avaz“, u CIK-u je uoči proteklih izbora održan kurs joge za članove i uposlenike, i to kao jedan vid terapije protiv stresa.

Kako je navedeno u pozivnom dopisu upućenom na adrese skoro svih uposlenika CIK-a, u koji je „Avaz“ imao uvid, kurs je održan uz saglasnost tadašnje predsjednice Irene Hadžiabdić.

- Od 11 do 13 sati održat će se dvosatni kurs joge kao vid antistres terapije. Ukoliko želite prisustvovati kursu, molimo da ponesete adekvatnu odjeću, prostirku ili veći peškir, vodu, i dobro raspoloženje – navedeno je u dopisu.

 Radno vrijeme

Kako saznaje „Avaz“ od izvora upućenog u sve tajne ovog kursa, pozivu da nauče osnove joge odazvala se većina članova CIK-a, kao i službenika, a kurs je održan u Centru za edukaciju koji se nalazi u sklopu te institucije i za čiju je gradnju i opremanje izdvojeno više od pola miliona maraka.

U dopisu je navedeno i da, s obzirom na to da je kurs održavan tokom radnog vremena, oni koji namjeravaju doći na „antistres terapiju“ zamole „kolege da ih zamijene na dva sata“.

 Još jedan skandal  

Jasno je da je na ovaj način CIK proizveo još jedan skandal, kojih ne manjka u posljednje vrijeme, a i ova očito dobro čuvana tajna još je jedan dokaz tome. Jer, kursevi poput ovog trebali bi se pohađati u slobodno vrijeme i u prostorima predviđenim za takve aktivnosti, a ne u prostoru jedne od najvažnijih institucija u zemlji. 

Centar za edukaciju otvoren je prije dvije godine „s ciljem unapređenja obuke svih aktera izbornog procesa“, ali tada nije rečeno da će biti korišten za kurseve joge. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.