GRAČANICA

Kuća Muje Tukića puna sloge i poštovanja

Kćerka Dženita završila Karađoz-begovu medresu u Mostaru, a sin Dženan upisao Behram-begovu medresu u Tuzli

Kuća Muje Tukića puna vjere, sloge i poštovanja. (H. Čalić)

Piše: H. ČALIĆ

11.8.2019


Džemat Golaći u gračaničkom naselju Malešići, sa skoro 400 aktivnih članova, mlad je, ali složan džemat. Prije sedam godina, sagrađene su nova džamija i vakufska kuća.

Nakon što je završio fakultet u Kairu, ovdje je prije četiri godine stigao Hamdija ef. Islamović.

Predsjednik džematskog odbora Senad Hankušić i imam Hamdija ef. Islamović. (H. Čalić)

Otvorena srca

Džemat je za kratko vrijeme postao jedan od aktivnijih u Medžlisu Islamske zajednice Gračanica.

- Radosni dočekujemo Kurban-bajram. Mi u džematskom odboru, pretežno mladi ljudi, zajedno s našim efendijom Hamdijom Islamovićem, uradili smo u četiri godine mnogo posla, na šta smo ponosni. Naš efendija je u mektepsku nastavu uveo skoro 90 djece, ali i omladine, srednjoškolaca. I vjernici koji nisu iz našeg džemata, vidjeli su naš rad, naš nijet, pa pomažu. Tako je Dževdet Čamdžić iz džemata Centar u Malešićima, zajedno sa prijateljima, prikupio 10.000 maraka za razne naše aktivnosti - kaže predsjednik džemata Golaći Senad Hankušić.

U kući džematlije Muje Tukića dočekuju nas otvorenog srca, domaćinski, komšijski. Mujo je sa posla iz Slovenije stigao da zajedno sa svojim ukućanima proslavi Bbajram. Dočekali su ga majka Safeta, supruga Amela, kćerka Dženita, koja je završila Karađoz-begovu medresu u Mostaru i upisala studij turskog jezika u Sarajevu, sin Dženan, učenik prve godine Behram-begove medrese u Tuzli, i mala Dženeta, učenica osnovne škole.

Sretan čovjek

Puna kuća čeljadi, puna kuća vjernika, sloge i poštovanja.

- Bogu hvala, evo, stigao sam u svoj dom. Radim u autoindustriji u Sloveniji. Kad dođem u svoju radničku sobu, svakog dana naklanjam propuštene namaze. Radostan sam čovjek, moja porodica je u vjeri. Nadam se da su moja djeca pošla pravim putem, Božijim putem. Nakon što klanjamo bajram-namaz, idem kući da darujem svoju staru majku, suprugu, djecu, da zakoljemo kurban, da se popije bajramska kafa, pojede baklava s komšijama. Srce mi je puno, a bajramsku radost dijelimo i s našim efendijom. Malo je reći, dobar je naš efendija – rekao je Mujo Tukić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.