AKTUELNO

Cvitanović: Bitno je u ovom trenutku odgovorno pristupiti uspostavi vlasti izbornih pobjednika

Kompromis oko ključnih političkih pitanja ide u prilog poštivanju pravne države

Ilija Cvitanović. Arhiv

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

11.8.2019

Bitno je u ovom trenutku odgovorno pristupiti uspostavi vlasti izbornih pobjednika konstitutivnih naroda u BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom, u dogovorenom roku od 30 dana, kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, komentirajući postignuti dogovor vezan za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpisana načela o formiranju vlasti.

- Kompromis oko ključnih političkih pitanja ide u prilog poštivanju pravne države, domovine tri konstitutivna i jednakopravna naroda. Potpisanim načelima urađeni su prvi koraci ka unutrašnjoj stabilizaciji kao preduvjetu za prosperitet i razvoj, te stabilnom napretku ka članstvu u Evropskoj uniji - naglasio je Cvitanović.

Pozvao je na dosljedno poštivanje potpisanog sporazuma te pohvalio ulogu ambasadora Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark), kao predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, na iskazanim naporima prilikom približavanja stavova političkih lidera.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je istakao kako se njegova stranka zalaže za izmjenu Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH. U tome duhu pozdravlja što se i kroz potpisana načela pozvalo na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji.

- Ostat ćemo ustrajni, zastupati svoje stavove, a posebno u procesu ustavnih promjena u kojima će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH - naglasio je Cvitanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.