PROCESI

Hoće li na slobodu: Delimustafić čeka odluku Vrhovnog suda FBiH

Ovo je već četvrti put da Sud donosi ovakvo rješenje, ali je, nakon žalbe Tužilaštva KS, u prethodna tri slučaja Vrhovni sud FBiH sve vratio na početak

Alija Delimustafić:. Avaz Arhiva

Piše: M. Aš.

14.8.2019

Za dva dana napunit će se mjesec kako je Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio prijedlog odbrane da se optuženom Aliji Delimustafiću, bivšem ministru policije BiH, odredi kaucija od milion maraka da bi se branio sa slobode uz mjere zabrane.

Ovo je već četvrti put da Sud donosi ovakvo rješenje, ali je, nakon žalbe Tužilaštva KS, u prethodna tri slučaja Vrhovni sud FBiH sve vratio na početak. Sud je u svom rješenju Delimustafiću odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno adrese stanovanja.

No, da bi nakon tri godine Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu "Pravda" i nalazi se u pritvoru u Kaznenopopravnom zavodu Sarajevo, izašao na slobodu, potrebno je da konačno odluku donese Vrhovni sud Federacije.

Tačnije, ova pravosudna institucija mora odgovoriti na žalbu koju je Tužilaštvo KS opet podnijelo na rješenje Suda da se Delimustafiću zbog jemstva odrede mjere zabrane.

No, iako se bliži mjesec, rješenja nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.