REAKCIJE

Košarac: Sadržaj ANP-a neprihvatljiv za RS, Komšić ga pokušava ugurati u dnevni red

NSRS donošenjem rezolucije proglasila vojnu neutralnost

Staša Košarac. Arhiv

Srna

15.8.2019

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac optužio je lidera SDA Bakira Izetbegovića da pokušava srušiti sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koji je prije deset dana potpisao s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

- Uz snažnu podršku dijela međunarodne zajednice, Bakir Izetbegović, zajedno s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, pokušava da sruši dogovor o formiranju novog Vijeća ministara, i to tako što traži ustupke kojih nema u potpisanom sporazumu i za koje zna da ih nikada neće dobiti - kazao je Košarac.

On je rekao i kako predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, "po nalogu Izetbegovića i stranaca", pokušava u dnevni red sjednice Predsjedništva "ugurati Godišnji nacionalni program, dokument koji za RS i njene institucije uopće ne postoji". 

- O tom dokumentu Predsjedništvo BiH ne može raspravljati jer o njemu prethodno nije raspravljao nijedan drugi nadležni organ vlasti u BiH. O njemu se nije izjasnila ni Komisija za NATO integracije, niti Vijeće ministara, tako da se uopće ne zna kako je taj dokument, čiji je sadržaj potpuno neprihvatljiv za RS, uopće dospio u Predsjedništvo BiH - kazao je Košarac.

Ponovio je da je NSRS donošenjem rezolucije proglasila vojnu neutralnost i da je za predstavnike RS neprihvatljivo slanje Godišnjeg nacionalnog programa i aktivacija MAP-a, kao posljednje stepenice za članstvo BiH u NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.