KRIZA VLASTI Reakcija predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Košarac: Problem stanuje tamo gdje SDA ima većinu i može da ucjenjuje

Piše: Avaz.ba / Srna

Košarac: SNSD iznosi jasne stavove

Foto: Arhiv


Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pozvao je SDA da odblokira proces formiranja vlasti u institucijama BiH te da omogući da Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH. 

Političke avanture

Komentirajući sinoćnje zaključke Glavnog odbora SDA, u kojima ta stranka poziva SNSD da "odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH" kvalificirajući blokiranje rada Parlamenta BiH kao "protuustavan i antidejtonski čin", Košarac je rekao da su za sve blokade i zastoje u radu institucija BiH odgovorna dva člana Predsjedništva BiH, izabrana bošnjačkim glasovima.

- Problem stanuje tamo gdje SDA ima većinu i može da ucjenjuje, a to je Predsjedništvo BiH - poručio je Košarac.

Dodao je da se SNSD neće upuštati ni u kakve političke avanture niti će, kako je rekao, raditi bilo šta izvan Ustava, zakona i poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Nećemo dopustiti provođenje neustavne situacije, po kojoj predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu i još četiri ministra istovremeno obavljaju funkciju poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Takva situacija je apsurdna i mi ne želimo da joj dajemo bilo kakav politički legitimitet- upozorio je Košarac.

Naglasio je da stalne komisije i zajednička radna tijela Parlamentarne skupštine BiH, kao i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama, ne mogu biti izabrani sve dok se ne utvrdi ko u Parlamentu BiH čini većinu, a ko je opozicija.

- Zakon i Poslovnik nisu slučajno predvidjeli da se u Predstavničkom domu najprije potvrđuje odluka Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara pa tek onda biraju komisije. Da bi komisije bile izabrane i da bi bila izabrana rukovodstva tih komisija, koja će omogućiti njihov normalan rad, mora se znati ko u parlamentu čini većinu, a ko je opozicija, što će se utvrditi glasanjem o podršci novom predsjedavajućem Vijeća ministara. To su zakonske i poslovničke odredbe i mi ih nećemo kršiti - poručio je Košarac.

Neće pristati na ucjene

Naglasio je da poslanici i delegati SNSD-a neće podleći nikakvim pritiscima niti će pristati na bilo kakva uvjetovanja i ucjene u procesu formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

- Savez nezavisnih socijaldemokrata iznosi jasne stavove, koji su u skladu s odlukama institucija Republike Srpske. Ne bježimo od razgovora o bilo kojoj temi, uključujući i pitanje odnosa s NATO-om, ali tražimo da se poštuju Ustav, zakon i izborna volja građana Republike Srpske - zaključio je Košarac.

NA VRH

Komentari