NAŠA TEMA

Da li će nerad institucija koštati Bosnu i Hercegovinu?

Predsjedništvo BiH može ubrzati potpisivanje memoranduma

Šta nakon razgovora Predsjedništva BiH s pomoćnikom državnog sekretara SAD. Arhiv

Piše: E. Halimić

30.11.2020

Bosna i Hercegovina trebala bi potpisati memorandum o ekonomskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblastima infrastrukture, energetike, digitalizaciji, kao i o američkim investicijama u našu državu.


Posvećen partner

Saopćeno je to između ostalog nakon razgovora članova Predsjedništva BiH u petak putem videolinka s v. d. pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i azijske poslove Filipom Rikerom (Philip Reeker). Riker je ovom prilikom ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner BiH u provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta za napredak ka euroatlantskim integracijama. Međutim, za sada je sve, izgleda, ostalo samo na izrečenoj namjeri, a kao i obično čekaju se institucije BiH. 

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj još 3. jula 2014. godine donijelo Odluku o postupanju ministarstava, upravnih organizacija i drugih institucija BiH prilikom preduzimanja aktivnosti i pokretanja postupaka u području međunarodnih odnosa koji imaju za cilj ostvarivanje međunarodne saradnje iz njihovog djelokruga rada.

Milorad Dodik i Staša Košarac. Arhiv

Prema članu 4. ove odluke, ministarstva, upravne organizacije i druge institucije BiH dostavljaju Predsjedništvu na odobrenje prijedlog za zaključivanje svakog međunarodnog bilateralnog ili multilateralnog sporazuma iz njihovog djelokruga rada. U ovom slučaju pretpostavlja se da je nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čelu s ministrom Stašom Košarcem (SNSD). 


Drugi način

Međutim, do sporazuma može doći i na drugačiji način. Naime, kako bi se izbjeglo eventualno kočenje do potpisivanja krajnje značajnog memoranduma sa SAD, može doći i kroz zaključak Predsjedništva BiH, a kojim bi se onda bez odlaganja pokrenula priča u nadležnom ministarstvu. 

U ovom trenutku, da bi se usvojio takav zaključak, kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika (lider SNSD-a op.a.) mora ga pripremiti i staviti na dnevni red neke od narednih sjednica. Naravno upitno je i ovo, a uzimajući u obzir da je Milorad Dodik faktički persona non grata u SAD i nalazi se na crnoj listi ove svjetske sile.

Američke investicije

Priča o memorandumu za američke investicije u BiH neizbježno se nadovezuje na otvaranje kancelarije Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu.  

A riječ je o razvojnoj banci iza koje stoji država i značajan kapital koji se, putem kredita, ulaže u različite sektore. Otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu dio je sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, koji su u Vašingtonu, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), 4. septembra potpisali predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Avdulah (Avdullah) Hoti.


Obostrana korist

Iz Ambasade SAD u BiH kazali su za „Avaz“ da, u nastojanju da dodatno ojačaju ekonomske i poslovne veze s BiH, SAD rade na memorandumu o ekonomskoj saradnji. 

- Ovakav aranžman bio bi obostrano koristan, što uključuje podsticanje saradnje u oblasti infrastrukture, energetike, tehnologije i drugim sektorima, a što će podstaći ekonomski razvoj BiH i stvoriti nova radna mjesta u obje zemlje. Ovaj memorandum o ekonomskoj saradnji daje mogućnost kompanijama iz SAD da investiraju u BiH, te može osigurati pristup izvorima finansiranja koji će omogućiti diverzifikaciju investicionog portfelja BiH – pojasnili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.