REAKCIJE

Različita očekivanja: Od dogovora do burne jeseni

SNSD je protiv ANP-a, dok SDA traži usvajanje ovog plana, makar i reduciranog, prije nego što se imenuje mandatar

Šemsudin Mehmedović, Predrag Kožul i Staša Košarac. Avaz

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

23.8.2019

Različita su očekivanja SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, stranaka čiji su lideri potpisali sporazum o formiranju vlasti do 5. septembra, o tome kuda i kako dalje nakon što su članovi Predsjedništva BiH odgodili do daljnjeg izjašnjavanje o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) za NATO i o imenovanju mandatara za formiranje Vijeća ministara BiH.

Tri opcije

I dok jedni očekuju dogovor, drugi kažu da nas, najvjerovatnije, očekuje burna politička jesen. Podsjetimo da je SNSD protiv ANP-a, dok SDA traži usvajanje ovog plana, makar i reduciranog, prije nego što se imenuje mandatar.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, govorio je o nekoliko opcija budućih dešavanja. Prva je da se donese odluka o vanrednim izborima ako lideri ne mogu postići dogovor, druga da se nastavi pregovaranje i postigne kakav-takav sporazum i treća da građani uzmu stvar u svoje ruke, što bi bila revolucija i manje vjerovatan scenarij.

- Najvjerovatnije je dalje produbljivanje političke krize, jer je očigledno da se postignuti dogovor različito tumači tako da je za očekivati burnu političku jesen – dodao je Mehmedović.

Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, misli da ćemo nakon 5. septembra ući u dublju krizu ako se ne krene u pravcu onoga što je u sporazumu izbornih pobjednika, a to je formiranje Vijeća ministara, bez ANP-a.

- Vidljivo je da dio međunarodne zajednice i dalje modelira odnose u BiH, definirajući neke prioritete koji nisu uvjet za formiranje Vijeća ministara BiH. Spominje se ANP kao uvjet koji ne piše – dodao je Košarac.

Kaže da treba uložiti napor u razgovor, ali ne u smislu pronalaženja reduciranih rješenja.

Kongres SDA

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH, je optimista. Kazao je da se sporazum u prvom redu tiče formiranja vlasti.

- Sva druga pitanja koja se tiču evropskog puta i NATO-a, mogu se realizirati tek nakon što se vlast, u skladu sa posljednjim izborima, formira. I očekujem da će se otvoriti razgovori relativno brzo bez obzira na rok iz sporazuma – dodao je Kožul i ponovio da se ništa neće desiti do 14. septembra, kada je kongres SDA, ali nakon toga očekuje opuštanje sa svih strana.

Nerealne katastrofične prognoze

Na pitanje hoće li doći do velike krize, Kožul je odgovorio da bi volio da mu neko definira šta se u ovoj zemlji zove velika kriza.

- Mi trajno živimo u velikoj krizi i naviknuli smo funkcionirati. Katastrofične prognoze čini mi se da nisu realne – dodao je.

quote
<p>Onaj ko misli da BiH nema budućnosti u NATO-u, mora predložiti izmjene i dopune Zakona o odbrani i potpuno promijeniti političku orijentaciju BiH, što je igranje sa sigurnošću BiH, ali i regiona, kazao je Mehmedović. </p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.