EKOLOGIJA

Prvi kamp za prstenovanje ptica u BiH

Prstenovački kamp se organizira u saradnji s JP Park prirode "Hutovo blato" i Udruženjem "Čaplja" iz Čapljine

Hutovo blato. Arhiv

E. Šalja

19.8.2019

Prvi kamp za prstenovanje ptica u Bosni i Hercegovini otvoren je u nedjelju u Hutovom blatu. Hutovo blato je područje od međunarodnog značaja. Tu se na relativno malom prostoru mogu vidjeti različita staništa, od tršćaka i poplavnih šuma, preko vlažnih livada pa do suhih kamenjara, sa vrlo velikim brojem različitih vrsta ptica.


Jer mi je stalo. Arhiv

Prstenovački kamp se organizira u saradnji s JP Park prirode "Hutovo blato" i Udruženjem "Čaplja" iz Čapljine. Povodom toga kontaktirali smo Nerminu Sarajlić potpredsjednicu Ornitološkog udruženja "Naše ptice".

Bh. oznake

- Ovo je prvi put da će ptice imati prstenove sa oznakom jedne institucije ili organizacije iz Bosne i Hercegovine, Ornitološkog društva "Naše ptice". Prstenovanje će se odvijati u skladu sa propozicijama EURING-a, vodeće organizacije u ovoj oblasti - kazala je Sarajlić. 

Kako nam je kazala Nermina ornitološki kamp u Hutovom Blatu su dijelom finansijski podržali MAVA i EURONATUR u sklopu projekta “Adriatic Flyway 4: Safe Flyways – stop illegal bird killing in the Mediterranean”.

- Kamp će trajati do 15. septembra i sastojat će se od četiri radne grupe od po sedam dana. Na kampu će učestvovati 14 polaznika iz Bosne i Hercegovine, a voditelji kampa će biti iskusni prstenovači iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine - kazala je Sarajlić.

Za ovaj period su se odlučili jer jesenja seoba uskoro počinje pa su smatrali da bi bilo lijepo da neke ptice koje migriraju ka Africi krenu sa novim “nakitom”. Također, u ovom periodu su i polaznici kampa slobodni, jer im obaveze na fakultetu i poslu još nisu počele.

Prstenovi sa oznakom Udruženja. N. Sarajlić

Metode markiranja

Prstenovanje ptica jedna je od metoda markiranja ptica u svrhu naučnog praćenja njihovog kretanja, osobito u vrijeme migracija. 

- Ptice se hvataju u mreže iz kojih se pažljivo vade, nakon čega im se određuju vrsta, spol, masa tijela, dužina repa, letnih pera i još neki karakteri, a onda im se na nogu stavlja prsten sa jedinsvenom oznakom - kazala je Sarajlić.

Ovo je prvi put u historiji da Bosna i Hercegovina ima svoje prstenove – sada se i za naše ptice može sa sigurnošću pratiti kojim migratornim putevima se kreću i doprinijeti saznanjima o stanju populacija ptica na evropskom, ali i svjetskom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.