REAKCIJE Uoči sjednice Predsjedništva BiH

Košarac: Ima političke kondicije da se ispoštuje sporazum bez slanja ANP-a

Nastaviti kretanje ka Evropskoj uniji

S. Mujić / Avaz.ba
19.08.2019 16:11

Staša Košarac

Foto: Avaz

Želim biti umjereni optimista, ono što je veoma važno jeste da se u institucijama donose određene odluke, međutim, zabrinjava i opterećuje činjenica da stranci i dalje pokušavaju modelirati određena rješenja, mislim da to može biti sporno, kazao je za "Avaz" Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH

Podsjetimo, Predsjedništvo bi sutra trebalo odlučivati o tome hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel i podržati mandatara za formiranje Vijeća ministara BiH. 

- Zabrinjavajuća je činjenica da postoje određene političke strukture, prije svega u SDA, koje žele da onemoguće adekvatno izborno predstavljanje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Želim još jednom da iskažem vrlo jasan stav da su izborni pobjednici u RS: SNSD i koalicija DNS, SP i US, a ne onako kako neko priželjkuje, bilo da je riječ o međunarodnom faktoru ili nekim od političkih struktura iz Federacije BiH, da to budu neki drugi - kazao je Košarac. 

On je istakao da "vrijeme curi", s obzirom na činjenicu da 5. septembra istječe postavljeni rok od 30 dana za implementaciju principa dogovorenih sporazumom između lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. 

- Još jedanput bih rekao da još imamo jednu vrstu političke kondicije da se taj sporazum implementira u datom roku bez uvjetovanja i usvajanja ANP-a i slanja u Brisel, jer, na kraju krajeva, to i jesu elementi koji su vrlo jasno iskazani u izjavi koju su potpisali lideri da o tome nije bilo riječi i da to nije predmet. Ja mislim da je veoma važno da se Bosna i Hercegovina nastavi kretati ka Evropskoj uniji, a ne onako kako neki priželjkuju da prioritetno bude kretanje prema NATO-u. Mi i dalje imamo vrlo jasan stav kada su u pitanju NATO integracije, veoma je važno poštovati akte Narodne skupštine RS, biti bazično orijentiran ka politikama koje dolaze iz RS, uvažavajući stavove druga dva konstitutivna naroda, ali, po mom mišljenju, nije vrijeme da se to čini sada, odnosno neće biti onako kako to želi dio međunarodne zajednice i Bakir Izetbegović - rekao je Košarac. 

On je naglasio kako je veoma važno da se ispoštuje izjava trojice lidera i da se ide u tom pravcu bez ANP-a.

Komentari

NA VRH