SAZNAJEMO

Za uređenje sjedišta čelnika FBiH treba 267.400 maraka

Kad će početi adaptacija i “Vila Braun” biti spremna za useljenje predsjednika i potpredsjednika entiteta, ne može se reći, jer je potrebno izbabrati izvođača radova

Objekt “Vila Braun”: Dio nekadašnjeg sjedišta Ambasade SAD. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

22.8.2019

Za adaptaciju objekta “Vila Braun” u Sarajevu, u koju će se smjestiti uredi budućih predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, bit će potrebno izdvojiti skoro 267.400 KM iz ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Dnevni red

Prethodno je za izvedbeni projekt rekonstrukcije, koji je uradila firma “Arhitekt projektovanje i inženjering”, izdvojeno skoro 7.000 KM. Ovo je dio informacije Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, koju je danas prihvatila Federalna vlada.

Riječ je o objektu na adresi Alipašina 45, koji je bio dio kompleksa u kojem je ranije bila smještena Ambasada SAD u Sarajevu.

Kad će adaptacija početi i “Vila Braun” biti spremna za useljenje, ne može se reći s obzirom na to da je potrebno provesti procedure izbora izvođača radova, isporučioca opreme i namještaja, kao i firme za preseljenje kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH.

- Služba je danas zadužena da, na osnovu izvedbenog projekta rekonstrukcije i adaptacije dijela ovog objekta, provede procedure odabira najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova i najpovoljnijeg ponuđača za nabavku opreme - odlučila je Vlada.

Podsjetimo da se s okončanjem mandata aktuelnog predsjednika Marinka Čavare i potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića završava i dugogodišnji boravak šefova izvršne vlasti Federacije BiH u zgradi Predsjedništva BiH.

Takav zaključak donijelo je Predsjedništvo BiH krajem prošle godine.

Rješenje problema

Duže vrijeme tražilo se rješenje problema smještaja ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH te je, na kraju, odlučeno da to ipak bude “Vila Braun”.

Šta podrazumijeva adaptacija

Adaptacija “Vile Braun” podrazumijeva građevinsko-zanatske, elektro i mašinske radove te vodovod i kanalizaciju. Za ovo će, prema procjenama koje se navode u informaciji Službe za zajedničke poslove FBiH, biti potrebno izdvojiti 218.970 KM.

Istovremeno je 48.480 KM potrebno za namještaj i opremu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.