OLOVO Inspekcija odredila prvu mjeru

Zabranjeno pripremanje i posluživanje hrane u ''Ajdinovićima''

Desetine djece zatražile ljekarsku pomoć

N. D.

''Ajdinovići'': Rade se analize

Foto: Arhiv


Desetine djece zatražile su ljekarsku pomoć nakon boravka u Sportsko-rekreacionom centru ''Ajdinovići'', a dok se neki od njih nalaze u bolnicama, stigla je prva mjera. 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona zabranila je pripremanje i posluživanje hrane u ''Ajdinovićima''. 

- Odmah po prijavi kantonalna sanitarna inspektorica je izašla na lice mjesta, s ciljem inspekcijskog nadzora u objektu. Bili su prisutni i policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Prema nalogu dežurnog tužioca u ZDK, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi s radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika). Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (gril i picerija), do dobivanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija. Danas će inspekcijsku kontrolu u ovom objektu, u okviru svoje nadležnosti, obaviti i kantonalna veterinarska inspekcija – saopćili su iz Kantonalne inspekcije ZDK.

Inače, neka djeca sa simptomima trovanja su i sinoć smještena na bolničko liječenje.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na