PROCESI

Mihajlović uzimao novac od osoba protiv kojih je istraga obustavljena, pa ih nikad nije obavještavao o tome

Naredno ročište zakazano za 1. oktobar

Božo Mihajlović: Suspendirani tužilac. N. Čeremidžić

N. Čeremidžić

27.8.2019

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom državnom tužiocu koji je u aferi "Nestali novac" optužen za nesavjestan rad u službi.

Mihajloviću se u ovom procesu sudi zbog nestanka oko 225.000 KM oduzetih u raznim predmetima.

U nastavku glavnog pretresa jutros su saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH, tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i stručna saradnica u odjelu kod tužioca Hukeljića Azra Bulić.

Hukeljić je saslušan na okolnosti koje su se dešavale nakon Mihajlovićeve suspenzije. Naime, on je 2017. godine zadužio neke od predmeta koji su oduzeti Boži Mihajloviću.



Ukrajinska državljanka

Među njima je bio i predmet protiv Olene Ćosić, za koji se interesirala i Služba za poslove sa strancima, s obzirom na to da je ukrajinska državljanka. Upit o stanju predmeta stigao je i od optužene Olene Ćosić. Međutim, kako je Hukeljić objasnio, uvidom u predmet, ustanovio je da je istraga protiv nje, kao i ostalih optuženih s njom obustavljena još 2015. godine.

- Utvrdio sam da Olena nije obaviještena o obustavi istrage. Istu sam obavijestio. Obavijestio sam i Službu za strance i Olenu. Potom je, 11. januara 2018. godine, ona poslala zahtjev za povrat privremeno oduzetih predmeta. U spisu predmeta nije bilo zabilješke da se dokazi nalaze u depou Tužilaštva BiH. Nisam našao ništa, predmeta nije bilo. Tragom spisa sam pronašao da su predmeti u depou Suda BiH. Dobili smo od Suda dopis da je ukupno bilo oduzeto 47 vreća s dokazima. Tada nam je Sud dostavio 46, a za tu jednu vreću nam je poslao zabilješku referenta depoa da je poslana u Tužilaštvo po usmenom zahtjevu tužioca Bože Mihajlovića - objasnio je detaljno Hukeljić.


 Otvaranju vreća dopremljenih sa Suda prisustvovala je i Olena Ćosić kada je, prema potvrdama o oduzetim predmetima, ustanovljeno da su u vreći koja nedostaje bili novac i mobilni telefon. Daljnjom pretragom, kako je ispričao, utvrđeno je da se sporna vreća nalazi u depou Tužilaštva, u drugom, tuđem predmetu.

- Onda smo pristupili otvaranju i te vreće, opet je prisustvovala i Olena Ćosić. U toj vreći su pronađeni mobilni telefon i nešto malo novca, sitnih apoena KM, i isto tako nešto malo dolara. Ona je potraživala 600 ili 700 eura, ali tog novca nije bilo - pojasnio je Hukeljić.

Sutkinja ga opominjala

Božo Mihajlović je pokušavao osporiti zabilješku referenta Nenada Petrovića, a u kojoj je navedeno da vreću iz sudskog depoa, po Mihajlovićevom usmenom zahtjevu, predaje Tužilaštvu BiH. Donosio je zaključke da ne postoji dokaz da je vreća stigla u ruke njemu. Sutkinja Amela Huskić ga je više puta opomenula zbog toga.

Svjedokinja Azra Bulić također je svjedočila na okolnosti koje su se dešavale nakon što je Olena Ćosić zatražila povrat privremeno oduzetih predmeta. I ona je potvrdila da u predmetu koji je Hukeljić preuzeo od Mihajlovića među oduzetim dokazima nije bilo kompletnog iznosa novca.

- Sve je bilo osim telefona i tog novca. Telefon joj je vraćen i sitno nešto novca u KM i nešto malo u dolarima, ali to što je ona tražila i što je po potvrdama i bilo oduzeto, toga iznosa nije bilo - potvrdila je Bulić.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 1. oktobar, planirano je saslušanje tri nova svjedoka optužbe Slađane Toković, Jasmine Gafića i Nenada Petrovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.