AJDINOVIĆI Završen uviđaj, čeka se nalaz vještaka

Požar buknuo na spratu gdje su boravila djeca?

Djeca su konzumirala pileće meso, nakon čega su prvobitno osjetila bolove u stomaku

D. Pašalić

Centar „Ajdinovići“: Čeka se na rezultate analize hrane

Foto: D. Pašalić


Nakon skandala s trovanjem djece, Centar “Ajdinovići” suočio se s novim problemom nakon što je prekjučer, rano ujutro, buknuo požar na jednom od pomoćnih objekata.

Stomačne tegobe

Uviđaj je obavljen pod nadzorom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Kako je za „Avaz“ kazala portparol Tužilaštva Mirna Poljac, jučer poslije 15 sati završen je uviđaj uz prisustvo vještaka protupožarne struke. 

- Informacije o uzroku nastanka požara imat ćemo nakon što vještak dostavi svoj pismeni nalaz - kaže Poljac.

Iz Tužilaštva nisu mogli kazati šta je utvrđeno prvim preliminarnim rezultatima istrage, odnosno radi li se o namjerno podmetnutom požaru te gdje je tačno izbio, odnosno na kojem spratu.

Ali, kako saznajemo, simptomatično je da je požar najvjerovatnije buknuo na drugom spratu hotela, gdje su boravila djeca koja su imala stomačne tegobe.

Podsjetimo, nakon konzumiranja hrane i pića, čak 18 djece dobilo je stomačne tegobe i imalo simptome trovanja. Djeca su konzumirala pileće meso, nakon čega su prvobitno osjetili bolove u stomaku, a potom su počeli povraćati.

Čak 16 njih javilo se na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a, a dva tinejdžera primljena su u bolnicu u Istočnom Sarajevu. Iz Inspekcije ZDK oglasili su se saopćenjem da ne mogu otkriti uzroke trovanja, odnosno rezultate analize hrane i da taj podatak može saopćiti samo dežurni tužilac.

  • Faksimil otpusnog pisma

    Faksimil otpusnog pisma

    Foto: Avaz


Detaljna analiza

Poljac nam je kazala da Tužilaštvo do jučer nije zaprimilo nalaz mikrobiološkog vještačenja. Nakon što dobiju nalaz i postupajući tužilac obavi njegovu detaljnu analizu, izaći će u javnost s rezultatima vještačenja. 

NA VRH

Podijeli članak na