RASPLET

Od ponedjeljka djeca s poteškoćama kreću u školu

Čekaju se spiskovi grupa djece te potrebnog kadra, kažu u Centru

Od ponedjeljka 203 mališana koja pohađa program EDUS trebala bi u školu. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

4.9.2019

Problemi s polaskom 203 mališana koja pohađaju program EDUS (Edukacija za sve) u školu nastavljena je i jučer. No, kako je za „Avaz“ potvrdila direktorica Centra „Vladimir Nazor“, djeca bi u školske klupe trebala sjesti u ponedjeljak, a danas bi trebao biti održan sastanak s koordinatoricom EDUS-ovog programa Nirvanom Pištoljević. 


Ispunjavanje uslova

- Ministarstvo obrazovanja uplatilo je sredstva, djeca će na vrijeme krenuti u proces obrazovanja. U ponedjeljak startujemo sa školom. Mi smo 16. jula dobili saglasnost od Ministarstva za eksperimentalni program EDUS-a u našem centru. Treba samo utvrditi zvaničan spisak grupa i tačan broj kadra koji je potreban - kazali su iz Centra. 

Nirvana Pištoljević u saopćenju za javnost je ističe da se EDUS, prije svega, bori za kvalitet u obrazovanju, za nauku, strukturu i intenzivan rad po svjetskim i naučno odobrenim standardima, bez čega nema EDUS programa.

- U stalnom smo kontaktu sa školskim odborom i novom direktoricom Centra, pokušavamo naći načine saradnje. No, nemoguće je poslije rekonstrukcija zgrade, konkursa i upošljavanja netreniranog kadra, u zgradu smjestiti 203 djece, koliko je sad na EDUS-ovim listama – napisala je Pištoljević.


Pištoljević: U stalnom smo kontaktu. Avaz

Sramotna strana

S druge strane, veliki broj roditelja djece i dalje je ogorčen. Poznata sarajevska novinarka Ika Ferrer-Gotić, čija djevojčica također nije mogla krenuti na vrijeme u školu, oglasila se putem društvenih mreža.  

- Danas moje dijete nije krenulo u školu kao sva vaša djeca. Ja je nisam mogla slikati s ruksakom na leđima i hvaliti se po Facebooku. Šetajte, protušetajte, svađajte se, radite šta hoćete! Ali, zapamtite, nije niko slobodan dok ne budemo svi slobodni - napisala je Ferrer-Gotić.

Ferrer-Gotić: Niko nije slobodan. Arhiv

Samo 40 minuta sedmično

Džana Semanić-Hrvić, psihologinja i glavna edukatorica u EDUS-u, kazala je da je jako bitno da se djeca što prije uključe u obrazovni sistem.

- Utjecaj na djecu je takav da mališani koji su imali jako dobre rezultate na kraju godine, vidimo regresiju. U najboljem slučaju, ako je neko prihvatio djecu, dobili su samo 40 minuta sedmično, a to je žalosno šta nam naš sistem nudi - kazala je Semanić-Hrvić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.