SUD BIH

Arnautović: Odred “El-Mudžahidin” nije bio u sistemu komandovanja

Svjedok je kazao da Uprava nije dobila informaciju da su pripadnici “El-Mudžahidina” počinili ratne zločine

Mahmuljin: Bivši komandant Trećeg korpusa Armije RBiH. Birn

Birn

4.9.2019

Svjedok odbrane Sakiba Mahmuljina izjavio je danas u Sudu BiH da Odred “El-Mudžahidin” nije bio u sistemu rukovođenja i komandovanja i da nad tom jedinicom nije postojala efektivna kontrola.

Šaćir Arnautović je rekao da je u maju 1995. godine donesen plan realizacije operativne akcije “Vranduk” s ciljem stavljanja “El-Mudžahidina” pod kontrolu ili rasformiranja jedinice. Arnautović, koji je bio zamjenik načelnika Uprave službe vojne bezbjednosti, kazao je da su plan odobrili čelni ljudi vojske i policije.

Naveo je da je planu prethodio akt Uprave o “nekim neprihvatljivim aktivnostima dobrovoljaca iz arapskih zemalja” iz aprila 1995. godine.

Pojasnio je da nisu imali informacije o načinu na koji su strani borci došli, kao ni o njihovom pravom identitetu.

Na pitanje da li je Mahmuljin, kao komandant Trećeg korpusa Armije RBiH, mogao samostalno rasformirati Odred “El-Mudžahidin”, Arnautović je odgovorio da nije, nego da je to mogao učiniti onaj ko ga je formirao.

On je naveo da je komandant Trećeg korpusa bio upoznat da je pokrenuta akcija “Vranduk” i šta joj je cilj, a da o njenim detaljima nije obavještavan.

Svjedok je kazao da Uprava nije dobila informaciju da su pripadnici “El-Mudžahidina” počinili ratne zločine.

Mahmuljina optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.